måndag 19 juni 2017

Beaujolais Nouveau


En sak som jag glömde att skriva: jo, dessa unga nouveauviner bör man dricka upp till påsk året därpå. De vinner inte på lagring utan tvärtom så tappar de i fräshör med tiden och bör alltså konsumeras redan inom ett halvår.

Så här ser det ut i Frankrike i slutet av november varje år. Tredje torsdagen i november släpps nämligen årets Beaujolais Nouveau. De unga och alldeles nygjorda nouveauvinerna är väldigt lätta, rödfruktiga och saftiga med smak av jordgubb, körsbär, hallon och syntetiska aromer av skumbanan och nickelkarameller, som kommer av jästen Lalvin 71B, om den används. Vinet produceras enligt metoden kolsyrejäsning, maceration carbonique, som drar fram frukttonerna i vinet utan att få med de bittra tanninerna ifrån skalet. Enligt lag buteljeras vinerna redan 6-8 veckor efter skörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar