lördag 10 juni 2017

Furmint dry vs gruner veltliner

I morse var jag uppe tidigt (som alltid) och var i väg och tränade och när jag sen kom hem fanns det mat- och vinrester från i går kväll redo i kylskåpet att ha till lunch. Väldigt smidigt! Det fanns Ried Achleiten Federspiel, gruner veltliner, Wachau, Chateau Dereszla furmint dry, Tokaji och fiskgryta med saffran.

Ried Achleiten, ganska gul, med päron, honung, persika, den typiska kryddigheten och fenoliska beskan - grape- på slutet, bra syra. Har kanske svårt att fånga upp just vitpeppar, men kryddigheten är tydlig. Gott och smakrikt.
Chateau Dereszla väldigt ljus, vitgult, vattenaktigt, härlig doft av aprikos, mineral, citrus, honung, blommighet, vita blommor, lätt och friskt med bra syra, lite ek, också väldigt gott och lätt aromatiskt och lättdrucket. Kanske mer som aperitif. Gjort i nordöstra Ungern i Tokaji (alltså en torr Tokaji) av i alla fall 85% furmint (ev lite harslevelu och muskat). Tyckte den kändes ganska elegant och prisvärd för 99:-, som den kostar på SB.

Vilket vin var bäst till fiskgrytan? Helt klart gruner, saffran tog över furmint. (står iofs här att furmint passar bäst till smakrika fiskrätter, hmm)

Två lite annorlunda flaskor, flöjt och svanhals.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar