torsdag 5 juli 2018

D.O. Queso Mahón-Menorca


Jag skrev tidigare om de olika D.O. (ursprungsskyddade) produkterna på Balearerna, varav osten Mahón-Menorca är en. Varje kväll finns stora fat upplagda av den här underbara osten, som jag inte kan låta bli att äta med bröd. Så himla god! Tydligen är sauvignon blanc en bra kombo.

Den kända osten queso Mahón eller queso Mahón-Menorca som är det officiella namnet tillverkas på ön Menorca och är gjord på hundra procent opastöriserad komjölk från en viss ras och tillverkningen sker enligt stränga krav, bland annat vad gäller lagringen. Osten lagras först tre veckor helt naturellt för att sedan få ett saltvattenbad i 24 timmar. Därefter lagras den i 4 månader i ostkällare och tvättas med olivolja en gång i veckan. Den finns i olika lagringsgrader och påminner när den är vällagrad om en lite mjukare parmesanost. I Spanien kallas de olika lagringarna för ”semicurado, curado eller añejo”. D.O.-status har Maó, som man säger lokalt, haft sedan 1983.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar