lördag 28 juli 2018

Vilnius i själ och hjärta


Det är svårt att beskriva Vilnius. Städer är ofta, precis som människor, mångfacetterade och motsägelsefulla. Vilnius består av olika områden med helt olika karaktär.


Den gamla stadskärnan, där gågatan Pilies binder samman Rådhuset och rådhustorget med Domkyrkan och katedraltorget. Här hamnar nog de flesta först.




Mina favoritkvarter är annars de lugna och välbärgade "regeringskvarteren" på vänstra stranden, alldeles vid sidan av den gamla staden, mellen vita och gröna bron. Här ligger de flesta ministerium, operan, konserthuset, bra och billiga kaféer och lunchrestauranger samt många små trevliga grönområden.



Tar man den vita bron över floden Neris, så kommer man straxt in i finanskvarteren med skyskrapor av glas. Här ligger också det stora köpcentret från Sovjettiden, VCUP.




Konstnärskvarteren Uzupis tillhör den gamla stadskärnan, men särskiljs av bifloden Vilnia.


Vilniaus gatve är den stora flotta partygatan med restauranger och musikklubbar.


I stället kanske det är de små egenheterna som ger staden en helhet och karaktär. Jag tänker på kyrkklockorna som alltid ringer, den ojämna gatubeläggningen, trådbussarna, den dubbla bilparken, dels lyxåk och dels äldre småbilar i moln av avgaser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar