I kväll var det som sagt Australien. Mikael började med att servera Vixen och att önska Gott Nytt År! Skål för det. Vixen från ja just det ja, Fox Creek, är ett mousserande vin från McLaren Vale gjort på druvan shiraz. Egentligen helt okej, men kanske inte för 169:-, då köper jag hellre något annat för den pengen.
Sen blev det vitt och rött. Semillon och riesling är stora vita druvor i Australien (också chardonnay). Vitt var först ut som brukligt:
Ung vit semillon, Margan, från Hunter Valley, New South Wales, 2016, blommig, citrus, mineral, aprikos, persika, honung, vax (semillon tillför ofta vax, lite rökig tonbra syra men inte skyhög.
Samma Margan vin som ovan fast sex år äldre från 2010. Otrolig skillnad, kändes fatad och lite aromatisk, gissade på en fatad semillon/sauvignon blanc blend från Margaret river, men var alltså en semillon från Hunter Valley. Ganska gul i färgen och alltså smak av ek. Slut på SB.
Så till denna riesling, The Contours Riesling, från Eden Valley i South Australia. Gul i färgen och viskös, otroligt mycket petroleum och lime i bakgrunden, skarp syra på 7,3 g/l.
Ytterligare en riesling Harewood, men nu från Western Australia, Great Southern, vitgul i färgen med lite gröna inslag, mineral, citron, gröna äpplen, lite petroleum, lime. Ett exempel på svalodlad riesling, har legat på sin jästfällning men trots det inga brödiga jästtoner, typ brioche. Hög syra men inte lika skarp som föregående vin, ganska nyanserat.
Sedan de röda:
Otroligt ljust rött vin, bärigt, inte alls strävt, karamell, körsbär..
Logan shiraz från Orange i New South Wales, ett bra exempel på svalodlad shiraz från Australien med stora likheter med syrah från Rhône, rött och inte så kompakt i färgen, inte så supersträvt, björnbär, körsbär, lagerblad, peppar.
Här Langmeil shiraz från Barossa, ett riktigt signaturvin från Australien, mörkt, kompakt rött i färgen, en klassisk Barossa shiraz med hela paketet av extra allt som eukalyps, lakrits, björnbär, plommon, vaniljfat, strävt men ändå lättdrucket.
Sist ut var Penfolds St Henri shiraz, från South Australia för 699:-. Vilket vin, ännu ungt men så koncentrerat, fylligt, strävt med mycket plommon, mörk choklad, kaffe. Lång eftersmak. 2% cab resten shiraz.Till det här vinet hämtar man druvor från hela South Australia, från t ex Barossa Valley, McLaren Vale, Langhorne Creek, Adelaide Hills, South Australia precis som till flaggskeppet Grange.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar