tisdag 30 januari 2018

Veganvin


Vadå veganvin? Vad är det? Det finns väl inga animaliska produkter i vin.

Jo, faktiskt! De flesta viner, förutom vissa naturviner, genomgår klarning. För vita viner klaras ofta musten innan jäsning och så själva vinet innan buteljering. Röda viner klaras innan buteljering. Under jäsningen blir ofta vinet grumligt och dessa små partiklar vill man få bort. Röda viner klaras traditionellt med äggvita och vita viner klaras med mjölkproteinet kasein. Proteinet drar till sig partiklarna som sjunker till botten och som sedan lätt kan avlägsnas.

Ett veganvin klaras alltså varken med äggprotein eller mjölkprotein, utan genom filter.

En kul grej i sammanhanget är den kända lilla gula kakan Canelé de Bordeaux, som sägs ha en flerhundraårig historia och som görs på "alla överblivna äggulor" från vinmakningen i området. Den ska vara sjukt god med smak av vanilj och rom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar