måndag 8 januari 2018

Australien


Vid två tillfällen nu i januari ska jag lära mig mer om Australien. Innan jul hade Andrea en Australienprovning och dessutom så var det med Jacob's Creek jag jobbade på Sthlm Food & Wine mässan, så lite Australien har det varit, men nu ser jag fram emot mer. Det är ett enormt vinland med stor produktion, även om konsumtionen har gått ner i Sverige de senaste åren.

Bäst att börja med kartan! Australien består av sex delstater och två territoies, nämligen dessa:
  • A - Western Australia
  • B - Northern Territory
  • C - South Australia
  • D - Queensland
  • E - New South Wales (här ligger även ACT= Australian Capital Territory)
  • F - Victoria (och Tasmanien som är en egen delstat)
Och dessa är de övergripande vinregionerna:
  1. Western Australia
  2. South Australia
  3. New South Wales and Queensland
  4. Victoria och Tasmanien
Det är bara i den sydvästra hörnan av Western Australia som det produceras vin (4% av totala produktionen), men här görs många fina premiumviner i framförallt Margaret River, Pemberton och Great Southern, men även i Swan District, Perth Hill, Peel, Geographe, Blackwood Valley och Manjimup. Klimatet varierar i de olika distrikten från ganska hett till svalare. Australien har inga egna inhemska druvor utan här odlas Gamla världen druvor. I det kanske mest kända distriktet Margaret River liknas klimatet med Bordeaux och här odlas också cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc, semillon bland annat.

South Australia inkluderar en hel del kända distrikt som McLaren Valley, Adelaide Hills, Barossa Valley, Clare Valley, Eden Valley, Limestone Coast och Coonawarra. Här produceras shiraz av toppkvalité och många av distrikten bidrar med druvor till Penfolds Grange, som är Australiens riktiga flaggskeppsvin.

Det var till New South Wales som vinrankor först kom till Australien. Kända distrikt här är Hunter Valley och Orange Valley. I Hunter ligger tyngdpunkten på vita viner, chardonnay och semillon. Blå druvor odlas också och då är det shirax, cabernet sauvignon och merlot.

Victoria och Tasmanien inkluderar kända distrikt som Geelong, Yarra  Valley och Mornington Peninsula, men här gäller det att plugga vidare för min del. Tasmanien har ett svalare klimat och här odlas mycket chardonnay, sauvignon blanc och pinot noir. Tasmanien utmärker sig med mousserande viner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar