fredag 19 januari 2018

Druvan semillon


Bäst att skriva lite om den neutrala druvan semillon. För mig är den lite av en doldis. I Europa förekommer den främst som blanddruva och då framförallt i Bordeaux. Där används semillon tillsammans med sauvignon blanc till torra och söta viner, men det är de söta vinerna från Sauternes som regerar! Här låter man druvorna angripas av svampen botrytis cinerea. Vid angreppet gör svampen små hål i skalet som gör att vattnet avdunstar, druvorna skrumpnar och blir söta och koncentrerade. De söta vinerna är gula, viskösa och med smak av honung, aprikos, mandelmassa och saffran. Hög syra balanserar sötman.

I Hunter Valley i New South Wales, Australien, däremot är det de torra semillonvinerna som regerar. De är ofta gula och har smak av honung, vax, citron och är ganska viskösa.

Så både en fin och en ful druva kan ge goda viner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar