torsdag 30 november 2017

Matmatchning med sherry


Sherry finns i en mängd stilar och fyller ett spektrum från torraste torrt till sötaste sött. Inget annat vin är så mångskiftande och mångsidigt. Det passar också utmärkt till mat, ja, i vissa fall bättre än vanliga bordsviner. Torr sherry har extremt låg syra, så till exempel till vinäger som är svårt att matcha med vin, passar en fino perfekt. Sparris är ett annat exempel. Det finns en minnesregel som säger fino till det som växer och simmar, amontillado till det som flyger och oloroso till det som springer. Här kommer lite välkända matmatchningar med sherry:

  • Fino och Manzanilla till tapas, mandlar, oliver, sushi, skaldjur, omelette, grönsaker
  • Amontillado till svampsoppa, kalkon, kyckling, ostar typ ung manchego och cheddar
  • Oloroso till lamm, rådjur, vildsvin, olika pajer
  • Söt sherry till desserter, PX till cholklad och som sås till vaniljglass.

Torr sherry kan ha en skarp, lite stickande doft och smak, men det rundas av och finon blir lenare i mötet med mat. Testa!

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar