Nästan all sherry tillverkas inom ett geografiskt område likt en triangel i södra Spanien, eller inom området så måste sherryn i alla fall lagras. Man talar allmänt om sherrytriangeln. Tre städer formar triangeln. De är:
- Sanlúcar de Barrameda
- Jerez de la Frontera
- El Puerto Santa Maria
Specifikt för området är jordmånen albariza, som består av mjuk kalk med förmågan att suga upp och bevara fuktighet under en hård yta. Annars skulle sannolikt vinplantorna förtvina och dö i det heta och torra klimatet. Det är jordmånen, tillsammans med det heta iberiska klimatet och fuktiga atlantvindar, som gör sherry till vad det är. Två andra jordmåner finns i området: barros är en järnhaltig lera med kalk och arenas är sand med kalkinblandning. Både barros och arenas ger större skördar och därmed ofta lägre kvalitet. Albariza är den vanligaste jordmånen.
Vinden påverkar också, i Sherry utgör den torra och heta ostvinden levante och den fuktiga atlantvinden (från väst) ponente nödvändiga förutsättningar. Levante med sin värme gör att druvorna mognar medan ponente är en förutsättning för att svampen Saccharomyces Beticus skall utvecklas. Svampen skapar det flor som är grunden för finosherry.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar