måndag 20 november 2017

Bordeaux VINERNA

Det var väldigt trevligt i kväll på Näringslivets Hus. Jag träffade Charlotte och så anslöt hennes man också, sedan drack vi Bordeauxviner tillsammans tills vi tröttnade (jag spottar alltid). Väldigt gott, och kvällens slutsats är att jag ska dricka mer Bordeaux.

Upplägget var ungefär som jag tänkt mig, först två torra vita sauvignon blanc, en frisk utan fat och en fatad, sedan två hyfsade instegsviner, 139:- resp 159:-, sedan två "andraviner" från vänstra stranden, dvs slotten har sina prestigeviner sedan andraviner och i vissa fall tredjeviner, vardera 299:-. Här hittar jag kvällens favorit. Toppslottet Margauxs andravin "La Dame de Malescot" - lätt, elegant, lite örtigt, fint integrerad fat. Sedan två merlotbaserade viner från Saint-Èmilion på högra stranden, ett från kalkjord, ett från grusjord. Jag föredrog kalken. Slutligen två sötingar, en på "fel" sida om floden så inte Sauternes på riktigt alltså, mot en klassisk Sauternes. Det här var vinerna:
  • 2016 Château Bonnet, 4151, 89:-
    Frisk, återhållen aromatisk sauvignon blanc, jäst, lagrad i ståltank, hur skiljar man den här från en Sancerre? Bra för 89:-


  • Fyllig, smakrik, fatad sauvignon blanc, återhållen frukt och integrerad fat, sååå god!


  • 60% merlot, 37% cab sauvignon, 3% petit verdot, ljus, lätt, tunn, fruktig, inte så tydlig svartvinbär, utan mer plommon, lite grön, nästan krispig.


  • 2012 Clarendelle, 3147, 159:-
    57% merlot, 30% cab,sauvignon, 13% cab franc, violett röd, men inte så kompakt, sträv, tydliga svartvinbärstoner.


  • Ett vin från Margaux som enligt skolboken ska ge de elegantaste vinerna från Médochalvön.
    Ja visst, lätt, elegant, fin fat, plommon, svartvinbär, violett röd.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar