torsdag 9 augusti 2018

Söt champagne

Jag planerar en champagnemiddag, alltså en middag med bara champagne som dryck, dvs en lätt, frisk champagne som fördrink och till förrätt, en fylligare champagne till varmrätt och en söt champagne till efterrätt.

Förr i tiden var nästan all champagne söt, numera är den definitivt mindre populär och mycket mindre vanlig. Den torra champagnen (brut) har helt tagit över. På SB finns endast en demi-sec (söt 39g/l som passar till desserter eller som sällskapsvin) och en sec (halvtorr 18g/l som passar till mat som fisk och asiatiska rätter, eller som sällskapsvin) av totalt 97 flaskor i det ordinare sortimentet. I beställningssortimentet finns drygt en handfull söta champagner av totalt 913 flaskor. Det är inget stort utbud och jag har redan bestämt mig för vilken söt champagne det blir till middagen, nämligen Louis Roederer Carte Blanche Demi-Sec NV. Många säger att den är överlägsen alla andra.
Den är ljust gyllengul med utvecklad, fruktig doft med inslag av choklad och nötter. Fyllig, mogen och harmonisk smak med toner av smör, choklad och nötter som avslutas i en lång, elegant eftersmak med finstämd sötma perfekt balanserad av fin syra. Restsocker 38g/l [text importör].
Den ska passa perfekt till franska bakverk, en knäckig pudding eller till chokladmousse, vit som mörk med tillbehör av exotisk frukt eller svenska bär såsom hallon och jordgubbar.

Det är märkligt att söt champagne har blivit så otrendigt för det är ju så gott, alltså verkligen sååå sjukt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar