söndag 19 augusti 2018
Skifferjord
Jordmån är en stor grej när det kommer till vin. Krita, kalksten, granit, skiffer, grus, galets (grovt grus), lera och sand är alla exempel på sten- och lerjordar där vinrankan trivs.
Steniga jordar anses var det bästa för vinrankan. Vinrankans rötter tvingas nämligen att leta sig djupt ned i jorden genom geologiska lager för vatten och näringsämnen. Stenig mark är dessutom temperaturreglerande (absorberar värme dagtid), ger skydd mor erosion och skydder även vid ytan mot avdunstning. Den vanligaste stenjorden är skiffer, granit och småsten. Välkända skifferjordar finns i Mosel, Douro (portvin får endast görs på druvor som växt i skifferjord) och i Galicien. Det finns olika typer av skifferjord och den kan variera från att vara ganska smulig till hårdare (Mosel). Den erbjuder oavsett hårdhet ett bra skydd mot erosion i branta sluttningar och den binder värme och vatten.
På bilden, som är tagen i Douro, håller jag en bit skiffer.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar