I mitten av februari ska jag på en provning med FinareVinare där vi kommer att testa viner från Alperna. Savoie eller Savojen är ett vinområde som ligger i hjärtat i alperna, mellan Mont Blanc och Grenoble, vid foten av kända skidorter som Chamonix. Här görs mest vita viner - rena, svala och mineraliska. Precis vad jag gillar alltså.
De viktigaste gröna druvsorterna är jacquére, altesse (=rousette de Savoie), rousanne (=bergeron de chignin). Jacquére är allra lättast medan druvan altesse, som mognar sent, ger små skördar och fylligare viner med exotisk frukt, cirus och örter. Dessa viner lagras väl. Mondeuse är den viktigaste bland blå druvor. Den ger mörkt rubinröda viner med saftiga plommonaromer och en karaktäristisk "stallukt".
Få av dessa alpviner går på export. Det mesta konsumeras lokalt. SB har bara ett vin av druvan jacquére, Château de La Violette och inget av altesse eller mondeuse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar