torsdag 15 februari 2018
Alpvinerna
Det var i höstas när jag var på Babette och drack vinet Argile som jag fick upp ögonen för vinregionen Savoie. Det finns ju inga viner från regionen på SB och inte från några andra importörer heller i Sverige. Vinerna är beställda från Köpenhamn. Vi testade fem vita och fem röda uppdelade i två flighter. Alla vinerna är biodynamiska och spontanjästa. Vi börjar med de vita.
2015 Les Grangeons d’Albarine ”Clos de Beauregard” Altesse (Bugey), altesse, ungt, friskt, spritsigt, hög syra men mjuk munkänsla, lite blommig, citrus, päron. Okomplicerat och lätt, äldre fat, lite oklart, så ofiltrerat, bara 10%, 21 euro.
2016 Domaine Giachino Altesse (La Palud, Savoie), också altesse, fylligare, 13%, stenfrukter (aprikos, persika), bra syra, smörig ton (bottonage), beska på slutet, 16.5 euro.
2016 Domaine des Ardoisières ”Schiste” Blanc (Freterive, Savoie), ungt, lite knutet, mineralig(kalk), rök, citron, hög syra, elegant, stram, ren, äldre fat, 38 euro, Argile är det billigare vinet för 17-18 euro.
2016 Château de Merande ”Le Grand Blanc” Roussanne (Chignin, Savoie), rousanne, fet, viskös, låg syra, 13%, viol, lakrits, lite blommig, aprikos, 17.70 euro.
NV Prieuré Saint-Christophe Roussette Assemblage (Freterive, Savoie), assemblage, gult, oxidativt, bokna äpplen, nougat, honung, bivax, mineral (petroleum), tanninrik, lite bitter, som en mogen riesling eller gruner veltliner, 13.5%, 51 euro. God!
Sedan de röda:
Samtliga röda viner är vinifierade med hela stjälkar som ger vinerna viss stjälkparfym i form av kanel, viol, blommor, rosor och en grön ton. Mondeuse vinifieras ofta med hela stjälkar.
2015 2015 Les Grangeons d’Albarine Mondeuse Le Château (Bugey), mondeause, ljus i färgen, bärig, bitter, hög syra, doft av torrt damm, lagrat 18 mån små fat, 20.50 euro, gillade inte.
2016 Domaine Giachino ”Ma Douce” (La Palud, Savoie), ljus, transparent, bra syra, men mjuka tanniner, beujolaisig, (finareVinare tyckte syrahig, kalkig, mineralig med bra struktur, komplex, 23.50 euro, MIN favorit! God.
2016 Château de Merande ”La Belle Romaine” (Arbin, Savoie), mörkt rött, friskt, sträv, doft och smak av jäst, gröna tanniner, jäst med hela klasar, kolsyrejäsning (=macération carbonique), örtig.
2015 Prieuré St-Christophe Rouge (Freterive, Savoie), mörkt rött, djup doft, komplex, tydlig stjälkparfym, tätare, bättre struktur, 30 euro.
2005 Prieuré St-Christophe Mondeuse Tradition (Freterive, Savoie), ljust brun-orange (se glaset nedan), tydlig mognad, torr dammig doft, stjälktoner av kanel och tobak, bra syra, lakrits, nypon, balsamico, medicinala toner, 45 euro, ingen favorit hos mig.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar