söndag 11 februari 2018

Klimatet på Etna


Under de senaste åren har det blivit väldigt aktuellt att prata om klimatet. En förenklad definition av klimat är den långsiktiga effekten av vädret. I vinsammanhang talar men om olika klimat, makroklimat, mesoklimat och mikroklimat.

Makroklimatet är det globala klimatet, det som diskuteras mycket i media. Mesoklimatet är klimatet i en vingård, alltså ett mer lokalt klimat. Det är faktiskt anmärkningsvärt hur mesoklimatet kan variera i en och samma vinappellation utifrån läget på vingården. Mikroklimatet är klimatet runt varje enskild druvklase. Vissa vinregioner, typ Champagne i Frankrike och Ahr i Tyskland, ligger på gränser till ett acceptabelt makroklimat, men där ett gynnsamt mesoklimat gör vinodling möjlig. Det som bidrar till ett gynnsamt mesoklimat kan vara en solexponerad sydsluttning, höjd över havet, ett temperaturreglerande vattendrag eller gynnsamma vindar etc

Runt vulkanen Etna på Sicilien råder ett gynnsamt meso- och mikroklimat med solexponerade sydsluttningar, hög höjd och närheten till havet. Här odlas de inhemska druvorna nerello mascalese och nerello cappucio på mycket gamla stockar i den vulkaniska jordmånen, vilket ger otroligt eleganta viner.

Det är också på Etnas sydsluttningar där man som enda ställe i världen kan producera blodapelsiner. Märkligt! För att få blodapelsiner krävs heta dagar och kalla nätter, dvs stor temperaturskillnad mellan natt och dag. Ju mörkare blodapelsiner desto större temperaturskillnad. Nu är blodapelsinerna som bäst så passa på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar