onsdag 14 februari 2018

Mont Granier


Det var med Mont Granier som vi inledde provningen av alpviner. Kalkstensberget Mont Granier ligger i Savoie och är 1993 meter högt (nästan som Kebenekaise). År 1248 föll en stor bit av kalkstenklippan ned i dalen och orsakade ett massivt jordskred. Det var den här händelsen som resulterade i det dramatiska 700 m lodräta stupet. Skredet orsakade också stor förödelse, fem byar totalförstördes och många förolykades. Vid foten av berget ligger idag en mängd vingårdar. Gårdar med mer kalksten ger viner med en något lättare och “ståligare” smak, till skillnad från de fylligare viner som produceras i de jordrikare markerna. Det här är traktens druvor:

Jacquère: Regionens mest planterade druva ger friska vita viner med smaker av vita blommor, päron och mineraler. Inga komplexa viner men bra törstsläckare.

Altesse: Viner på duvan altesse (också Roussette) är betydligt fetare och komplexare vita viner än jacquère. Jacquère före maten och altesse till maten är en bra lokal tumregel. Ofta djup färg och smaker av mogen stenfrukt och ibland även honung.

Roussanne: Roussanne är inplanterad från sin hemregion Rhône och vinerna lokalt går under namnet Bergeron. Dessa aromatiska vita viner har hög alkoholhalt. Ofta upplevs de lite klumpfotade. Men de bästa exemplaren är har rika smaker av mandarin, nötter och vax.

Mondeuse: Den blå druvan mondeuse har en lång historia i takten, den kända romerska agrikultur-profilen Columella kallade den “druvan som mognar i snön”. Druvan ger friska alpina rödviner med något kärva smaker av röda bär och peppar. Det går bra att spara mondeuse några år för en mjukare mer utvecklad smakprofil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar