onsdag 28 februari 2018
Åreskutan
Idag var det kallt men inte så blåsigt, så skutan var öppen. När temperaturen gick upp till minus 15 så tog vi ägget till toppen. Utsikten är verkligen helt hänförande. Kabinbanehusen såg ut som igloon, helt inbäddade i snö och is.
I år var tusenmetersbacken öppen så vi tog den ner till Hummelstugan för sen lunch. Sånt härligt åk! Utsikten är inte så dum där heller, men än så länge är det för kallt för att sitta och sola på terrassen.
Det är fin fjällstugekänsla i Hummelstugan med mörka träbjälkar, Kul och fint med de uppstoppade djuren. Jag tog Gulaschsoppan, som var riktigt god och en öl till. För mig funkar det inte riktigt med vin backen.
tisdag 27 februari 2018
Iskylan
Idag visade inte termometern mer än minus 14-15, men det blåste desto mer. Hög zon var stängd, båda Rödekulleliftarna och dessutom Fjällgårdsexpressen. Vi tog bergbanan upp för att sedan ta oss på skidor till Tottliften för att komma vidare till Sadelexpressen som var igång. Uppe på fjället vid Tottliften blåste det som tusan. Jag blev alldeles vit i ansiktet och är det något som gör mig orolig så är det vita fläckar på kinderna. Det blev en hel del varmchokladstopp men det hjälpte inte, idag var det svårt att åka pga kylan. Tillslut värkte fötterna, så vi åkte tillbaka till byn för sen lunch på Creperie & Logi. Galetterna var enorma. De har såklart riktig torr cider från Bretagne om man vill ha. Ingen orkade någon crepe till efterrätt.
På kvällen var vi nere på Åre torg med butikerna och den fina bergbanan.
måndag 26 februari 2018
Copperhill
I dag vaknade vi till minus 23 grader. Minus 23! Vi började med en rejäl frukost och var faktiskt tveksamma till om vi kunde åka överhuvudtaget, men efter en hög pannkakor med grädde och en hög nutellasmörgåsar så kände vi oss laddade. Vi följde även uppmaningen i skistar-appen och tog på oss extra varma kläder.
Vi bestämde oss för att börja med Rödkullen och på väg dit så stötte vi på Jesper Tjäder (freestyleskidåkare just hemkommen från OS) som var ute och tränade i Snow Park och som gjorde ett uppvisningsåk för oss.
Väl i Rödkullen så hade vi nästan backarna för oss själva. Helt underbart. Sedan tog vi oss hela vägen bort till Copperhill för långlunch. Lugnt och skönt och bästa lunchen i Åre, bättre än Buustamon. Allt med genomtänkt design såklart.
Här på väg tillbaka till Åre by vid 16.30 när liftarna stänger och det börjar skymma. Det blev en fantastisk skiddag, trots kylan.
Vi bestämde oss för att börja med Rödkullen och på väg dit så stötte vi på Jesper Tjäder (freestyleskidåkare just hemkommen från OS) som var ute och tränade i Snow Park och som gjorde ett uppvisningsåk för oss.
Väl i Rödkullen så hade vi nästan backarna för oss själva. Helt underbart. Sedan tog vi oss hela vägen bort till Copperhill för långlunch. Lugnt och skönt och bästa lunchen i Åre, bättre än Buustamon. Allt med genomtänkt design såklart.
Här på väg tillbaka till Åre by vid 16.30 när liftarna stänger och det börjar skymma. Det blev en fantastisk skiddag, trots kylan.
söndag 25 februari 2018
Vykortsvackert i Åre
Idag visade sig Åre riktigt vykortsvackert. Klarblå himmel, sol och gnistrande träd och backar, som fullständigt tog andan ur oss. Utsikten får man aldrig nog av. Högtrycksvädret har tyvärr en baksida, det var iskallt och ganska blåsigt och även det tog andan ur oss. Extra många lager av kläder och extra många stopp blev det. Här hämtar vi andan på Kastrullen borta i Björnen.
lördag 24 februari 2018
Tyska producenter
Det blir roligare och mer personligt när man börjar lära sig mer om vinmakare och vinproducenter. Jag har hittat några favoriter som jag gillar att följa. Det blir också lättare att lära sig vinregioner när man kan knyta dem till olika producenter. Många vinregioner har någon eller några stjärnproducenter som har utmärkt sig på olika sätt. Vissa vinmakare har haft ett enormt inflytande inte bara på vinmakningen utan även på regionen i stort.
- Ahr,
- Mittelrhein,
- Mosel, Joh Jos Prum, Dr Loosen
- Nahe
- Rheingau, Kloster Eberbach, Leitz, George Breuer, Berg Schlossberg, Schloss Johannisberg
- Rheinhessen, Keller, Wittmann, Dreissigacker
- Pfalz, von Winning, Philipp Kuhn, A Christmann, Ruppertsberger
- Baden
- Franken, Wurtzburger
- Wurttemberg
fredag 23 februari 2018
Mot Åre
I morgon åker vi mot Åre. Det ska bli kallt och soligt. Jag bävar inför kylan men ser fram emot frisk luft och sol. Jag ska packa varma kallingar, ullstrumpor, skinnvantar och en stor termos till varm dryck. Det kommer bli härligt. Jag ser också fram emot goda luncher i backen, Hummelstugan, Copperhill och Creperie & Logi i byn står på önskelunchlistan i år. Alkoholen kommer jag hoppa över, men annars kan nog Åregårdens vinbar vara trevlig.
torsdag 22 februari 2018
Soppmiddag & finchoklad
Ikväll bjöd jag på soppmiddag med små chevre chaud snittar. Till det testade vi pet'nat kapsylvinet Fuchs & Hase som jag skrev om nyligen. Det var verkligen lätt mousserande, friskt, doft av cider och blommor, smak av fläder, päron, citron och beska i form av grapefrukt på slutet. Typiska smakmarkörer av druvorna gruner veltliner och gelber muskateller (=muscat blanc à petits grains). Lättdrucket med låg alkohol 10-11% och restsocker på 4.8 g/l.
Avslutade med goda praliner från Dessert & Choklad Sth.
onsdag 21 februari 2018
Tema: USA - mer än Napa
Ikväll var det vinträff hos Charlotte med tema, USA - mer än Napa. Temat visste vi ju inte från början utan vi prövade tre vita och tre röda blint. Bara av att titta och lukta på vinerna så kunde man gissa på druvorna riesling och pinot noir, men sedan till landet. Jag gissade tillslut på Tyskland i alla fall, som då visade sig vara USA. Kolla gärna kartan USAs västkust. De här var vinerna:
2015 Kendall-Jackson, en riesling med restsötma, påtagligt söt och viskös, svag och märklig doft. Smak av mandel, lite blommigt, päron, aprikos. Kendall-Jackson chardonnay ska tydligen vara Obamas favoritvin och enligt Charlotte bra mycket bättre än denna riesling. Central Coast, 199:- i BS.
2016 Empire Estate, en riktigt typisk riesling med hela registret av rieslingmarkörer - vitgul, aromatisk doft, mineral, päron, aprikos, honung, annanas, från New York, Finger Lakes, 209:-, BS. 7-8 g/l.
Vinet 2015 Eroica, uppkallat efter Beethovens tredje symfoni, mycket frisk, sprittande, lime, mycket mineral, honung, petroleum, Washington State, BS, 235:-. lite restsötma 12g/l. samarbete mellan Dr Loosen och Chateau Saint Michelle.
Kings Ridge, lite knutet, öppnade upp sig efter luftning (lakrits), ljusröd, transparent, härlig doft, bärig, vildhallon, jordgubbar, kryddor. Willamette Valley, Oregon, 149:- i SB.
2015 Erath, ljusröd, transparent, lingonsyrlig, med lite godistoner, jordgubb, skogshallon, jordig, syltig, Dundee Hills, Oregon, 189:-, SB.
2013 Ponzi, ljusröd, transparent, nyanserad, fatad, jordgubb, tobak, kryddor, Willamette Valley, Oregon, BS, 269:-
måndag 19 februari 2018
Back to basics..
Det är så lätt att börja sväva ut bland konstiga druvor och nya vinstilar. Ibland måste jag påminna mig själv om att försöka fokusera på basdruvorna och traditionell vinmakning. Det finns mycket kvar att lära bland dessa. Vi betar av dem efterhand. Vissa druvor har jag redan skivit om, men då blir det lite repetition.
Blåa:
Cabernet Sauvignon
Syrah/Shiraz
Pinot Noir
Tempranillo
Corvina
Malbec
Carmenère
Cabernet Franc
Zinfandel
Pinotage
Merlot
Grenache
Nebbiolo
Sangiovese
Gamay
Tannat
Gröna:
Chardonnay
Sauvignon Blanc
Riesling
Albariño
Muskat
Gewurztraminer
Gruner Veltliner
Chenin Blanc
Semillon
Viognier
Pinot Gris
Viura (macabeo)
Pinot blanc
Silvaner
Blåa:
Cabernet Sauvignon
Syrah/Shiraz
Pinot Noir
Tempranillo
Corvina
Malbec
Carmenère
Cabernet Franc
Zinfandel
Pinotage
Merlot
Grenache
Nebbiolo
Sangiovese
Gamay
Tannat
Gröna:
Chardonnay
Sauvignon Blanc
Riesling
Albariño
Muskat
Gewurztraminer
Gruner Veltliner
Chenin Blanc
Semillon
Viognier
Pinot Gris
Viura (macabeo)
Pinot blanc
Silvaner
En titt på Tyskland
Vi måste ta en titt på Tyskland och prata om riesling! Den är en av mina favoritdruvor, denna eleganta och aromatiska druva som kan uppbringa torra, krispigt syrliga viner till halvtorra till söta, men alltid med balanserande syra. Det är nog bäst att jag går loss om rieslingdruvan i ett eget inlägg. Vi börjar med att kolla vinregionerna på kartan.
- Ahr
- Mittelrhein
- Mosel
- Nahe
- Rheingau
- Rheinhessen
- Pfalz
- Baden
- Franken
- Wurttemberg
söndag 18 februari 2018
Eataly Stockholm
I helgen öppnade Eataly på Biblioteksgatan. Ett italienskt matpalats i två plan, med plats för 1500 ätande gäster. Otroligt stort och man kan undra om det verkligen finns ett sådant sug efter pasta och pizza på krogen, som man gör bättre själv hemma till bråkdelen av priset. Jo, tydligen! Det var proppfullt med folk när jag var där och det här är helt i linje med den rådande trend jag nyligen läste om i en trendspaning. Vi spenderar allt mer matpengar på krogen än på livsmedel i daglivaruhandeln och vi vill samtidigt ha en inspirerande upplevelse som vi kan dela med andra. Matpalats av det här slaget är alltså framtiden!
Jag ät motvals som vanligt. Min uttalade ambition är att laga och äta mer mat hemma och då inte främst pasta eller pizza. Jag vill satsa på lättare mat och till det vill jag dricka goda och spännande viner.
Här kommer lite bilder.
Pizza slice to go, från 65-95:-.
De har butik också men det mesta kändes överprisat, valnötsbröd för 85:-.
Restaurang Pizza Pomodoro gillade jag bäst, med höga fönster ut mot Mäster Samuelsgatan och fin pizzaugn. Torget var väldigt stimmigt och rörigt men det kanske lugnar ner sig så småningom.
lördag 17 februari 2018
Pet'Nat vin
Vad är ett Pet'Nat vin? Pet'Nat står för pétillant naturel och innebär att man låter det stilla vinet jäsa klart på flaska under kapsyl utan att tillsätta socker eller jäst. På så sätt får man ett mousserande (kolsyrat) vin med ungefär hälften av det tryck som i en vanlig Champagne.
Det här vinet PET NAT vol2 kommer från Weingut Fuchs & Hase, Kamptal, Österrike.
torsdag 15 februari 2018
Alpvinerna
Det var i höstas när jag var på Babette och drack vinet Argile som jag fick upp ögonen för vinregionen Savoie. Det finns ju inga viner från regionen på SB och inte från några andra importörer heller i Sverige. Vinerna är beställda från Köpenhamn. Vi testade fem vita och fem röda uppdelade i två flighter. Alla vinerna är biodynamiska och spontanjästa. Vi börjar med de vita.
2015 Les Grangeons d’Albarine ”Clos de Beauregard” Altesse (Bugey), altesse, ungt, friskt, spritsigt, hög syra men mjuk munkänsla, lite blommig, citrus, päron. Okomplicerat och lätt, äldre fat, lite oklart, så ofiltrerat, bara 10%, 21 euro.
2016 Domaine Giachino Altesse (La Palud, Savoie), också altesse, fylligare, 13%, stenfrukter (aprikos, persika), bra syra, smörig ton (bottonage), beska på slutet, 16.5 euro.
2016 Domaine des Ardoisières ”Schiste” Blanc (Freterive, Savoie), ungt, lite knutet, mineralig(kalk), rök, citron, hög syra, elegant, stram, ren, äldre fat, 38 euro, Argile är det billigare vinet för 17-18 euro.
2016 Château de Merande ”Le Grand Blanc” Roussanne (Chignin, Savoie), rousanne, fet, viskös, låg syra, 13%, viol, lakrits, lite blommig, aprikos, 17.70 euro.
NV Prieuré Saint-Christophe Roussette Assemblage (Freterive, Savoie), assemblage, gult, oxidativt, bokna äpplen, nougat, honung, bivax, mineral (petroleum), tanninrik, lite bitter, som en mogen riesling eller gruner veltliner, 13.5%, 51 euro. God!
Sedan de röda:
Samtliga röda viner är vinifierade med hela stjälkar som ger vinerna viss stjälkparfym i form av kanel, viol, blommor, rosor och en grön ton. Mondeuse vinifieras ofta med hela stjälkar.
2015 2015 Les Grangeons d’Albarine Mondeuse Le Château (Bugey), mondeause, ljus i färgen, bärig, bitter, hög syra, doft av torrt damm, lagrat 18 mån små fat, 20.50 euro, gillade inte.
2016 Domaine Giachino ”Ma Douce” (La Palud, Savoie), ljus, transparent, bra syra, men mjuka tanniner, beujolaisig, (finareVinare tyckte syrahig, kalkig, mineralig med bra struktur, komplex, 23.50 euro, MIN favorit! God.
2016 Château de Merande ”La Belle Romaine” (Arbin, Savoie), mörkt rött, friskt, sträv, doft och smak av jäst, gröna tanniner, jäst med hela klasar, kolsyrejäsning (=macération carbonique), örtig.
2015 Prieuré St-Christophe Rouge (Freterive, Savoie), mörkt rött, djup doft, komplex, tydlig stjälkparfym, tätare, bättre struktur, 30 euro.
2005 Prieuré St-Christophe Mondeuse Tradition (Freterive, Savoie), ljust brun-orange (se glaset nedan), tydlig mognad, torr dammig doft, stjälktoner av kanel och tobak, bra syra, lakrits, nypon, balsamico, medicinala toner, 45 euro, ingen favorit hos mig.
Etiketter:
Altesse,
Jacquère,
Mondeuse noir,
Rousanne,
Rousette
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)