- Portugal är ett eldorado av inhemska druvor som jag inte kan uttala.
- Det är vanligt med blends av många druvor.
- Alvarinho är den stora gröna druvan och touriga nacional den stora blå druvan (National druvan).
- Vita viner:De oekade var - ljusgula, krispiga, mineral, cirtus. De ekade-gula, fylliga, apelsin, stenfrukt, persika, nötter och med ganska lätt fatkaraktär.
- Röda viner: De var mörkt röda till rödsvarta, rustika, fatade,nsäregna, överlag väldigt sträva men med förvånansvärt mycket syra, mörkfruktiga, alkoholstarka, choklad, örtighet/kryddighet.
Efter mycket testande och antecknande och diskussion så hittade jag tillslut två favoriter, båda från Douro visade det sig.
- Vit: 2014 Redoma Branco, (79928, 168:-), Niepoort, Douro, av druvorna arinto, rabigato, viosinho
- Röd: 2011 Poeira (78047, 347:-) Quinta do Poeira, Douro, av druvorna sousao, tinta roriz, touriga franca, touriga nacional
Här är en förenklad bild över de portugisiska vinområdena. De mest kända är Minho och Douro. Vinregionen Minho sammanfaller med DOC-regionen Vinho Verde, där vinet med samma namn produceras. Det är ett ungt lätt "grönt" vin som kan vara både vitt och rött. Douro är mest känt för sin produktion av Portvin (starkvin med egen DOC Porto), men under beteckningen Douro DOC produceras alltifrån lätta vita viner till mycket fylligt röda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar