fredag 31 mars 2017

Den lilla och gnälliga

Det är så den kallas, gewurztraminerdruvan. Den är erkänt svårodlad. I tisdags testade vi fyra stycken gewurztraminerviner, tre från Alsace och en från Alto Adige i Sydtyrolen i norra Italien. Det är nämligen där som druvan har sitt ursprung.
  1. 2015 Gustave Lorentz, Gewurztraminer Réserve, Alsace
    Enda av vinerna som finns på SB. Relativt ljusgult, lite fetma, sötfruktigt med honung, päron, rosor, litchi. Kändes sötare än 6g/l restsocker. Låg syra, kändes platt i munnen.
  2. 2008 Zind Humbrecht, Gewurztraminer Herrenweg, Alsace
    Sött vin (halvtorrt stod det) från en verklig topproducent. 76g/l restsocker, gyllengult, fylligt, stor doft av russin, aprikos, citrus, honung, härlig syra som väger upp sötman, friskt och samtidigt sött.
  3. 1997 Domaines Schlumberger, Gewurztraminer Grand Cru Kessler, Alsace
    Gyllengult, sött 25g/l, mandel, torkad frunkt, väldigt låg syra.
  4. 2015 Alois Lageder, Gewurztraminer, Alto Adige
    Ljust gult, lätt och förvånansvärt friskt, lite parfymerat med doft/smak av citrus, honung, rosor och mineral, framförallt rosor, beska på slutet. 5g/l.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar