Vad tycker jag egentligen om vin gjort på druvan gewurztraminer? Det sägs vara en vattendelare, antingen så älskar du det, eller så hatar du det. Här måste jag nog vara ärlig och faktiskt komma ut som en mittemellan.
Gewurztraminer är den parfymerade druvan som har sin hemvist i Alsace i Frankrike. Där görs den allra bäst, men den odlas i hela världen som i USA, Chile och Nya Zeeland. De största odlingarna finns i Moldavien, där druvan kallas traminer.
Vinet har ofta en ganska gul färg, lite fetma (oljigt), hög alkoholhalt, låg syra och mycket doft och smak av litchiefrukt, rosor, aprikos, persika, honung och grapefrukt. Vinet passar till kryddiga korvar, thaimat och så förstås den superklassiska kombon med kittosten munster - från just Alsace. Här vill jag dock höja ett varningens finger! Om man gör som jag, köper en rejäl bit munster och lägger det som blir över i skafferiet, så upptäcker man straxt morgonen därpå att osten har tagit hela skafferiet i besittning, ja, faktiskt hela köket.... ja, hela lägenheten...och när du sen går till jobbet så följer den med... ser du inte upp tar den snart över ditt liv. En stinkost av högsta klass med andra ord.
Ikväll står gewurztraminer på schemat under ledning av Caroline. Återkommer snart om mer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar