söndag 30 september 2018

Languedoc-Roussillon

  1. Languedoc
  2. Muscat de Lunel
  3. Faugères
  4. St-Chinian
  5. Muscat de St-Jean-de Minervois
  6. Minervois
  7. Muscat de Mireval
  8. Muscat de Frontignan
  9. Cabardès
  10. Corbières
  11. Fitou
  12. Malepère
  13. Limoux
  14. Côtes du Roussillon-Villages
  15. Côtes du Roussillon
  16. Collioure
Languedoc-Roussillon (kallas ibland även Midi) är Frankrikes största vinområde och faktiskt inte bara det, utan till och med världens största vinområde. Det sträcker sig i en halvmåne från vinområdena Lirac och Tavel i Södra Rhône utmed medelhavskusten ner till spanska gränsen.

Lantvinsappellationen Pays d´Oc omfattar hela Languedoc-Roussillon. Över 80% av Frankrikes lantviner kommer härifrån, och det mesta är rött. Trots lantvinsklassningen och det faktum att de flesta vinerna är rätt menlösa så hittar man bland lantvinerna några av regionens bästa viner. Kategorin vin de pays ger producenterna större frihet vad gäller val av druvsorter och framställningsmetoder, så många duktiga producenter väljer att sälja sina viner som lantviner för att slippa kontrollbestämmelserna hos de högre klasserna.

Regionen har utvecklats på senare tid och lockar vinmakare från andra delar av världen, kanske främst från Australien, vars kunskaper om vinproduktion i varmt klimat har bidragit till utvecklingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar