fredag 14 september 2018

Vinlandet Nya Zeeland


På måndag blir det vinprovning hos mig och på temat Nya Zeeland, som är min vinfavorit i Nya Världen vid sidan av Kalifornien. Nya Zeeland står för endast 1% av världsproduktionen men den procenten håller nog rätt genomgående hög kvalité. Sauvignon blanc och pinot noir är de dominerande druvorna, men här görs även smakrik chardonnay, aromatisk riesling och gewürztraminer, pepprig syrah från Hawke's Bay samt högklassiga bordeauxblandningar av cabernet sauvignon och merlot.

Marlborough och Central Otago är de mest kända vinområdena men det finns fler. Här är de på en karta.
  1. Auckland/Northland
  2. Waikato/Bay of Plenty
  3. Gisborne
  4. Hawke's Bay
  5. Wairarapa (inkluderar Martinborough)
  6. Marlborough
  7. Nelson
  8. Canterbury/Waipara
  9. Central Otago

På södra halvklotet är det omvänt så nordön är varmare än svalare sydön, som har störst vinproduktion. Landets vinområden ligger mellan 35° och 46° breddgraden, vilket motsvarar sträckan mellan Bordeaux och norra Marocko. Majoriteten av vindistrikten ligger vid de svala kustområdena.

Auckland/Northland har ett fuktigt och varmt klimat och här odlas bara en liten mängd blå druvor som cabernet sauvignon, syrah, merlot.

Gisborne är känt för sina vita viner av främst chardonnay, men också pinot gris, chenin blanc och gewurztraminer.

Hawke's Bay är ett av landets äldsta och främsta vinområden och mest känt för sina Bordeaux blends, syrahdruvan har visat sig passa klimatet och ger typiskt kryddiga, peppriga viner, chardonnay är mest odlad.

Wairarapa, inkluderar det mer kända Martinborough. Områdena är mest kända för sina pinot noir.

Nelson, här odlas mest riesling, sauvignon blanc och chardonnay. Chardonnay vinerna härifrån håller hög klass och får en Burgundisk stil med bra syra och inte alltför mycket fat.

Marlborough är det största och mest kända vinområdet. Klimatet är svalt, och området skyddas från kalla sydliga vindar av bergskedjan Kaikoura Range. Toppdruvan är sauvignon blanc men piont noir håller på att ta över.

Central Otago är världens mest sydliga vinområde, med kontinentalt klimat. Dygnstemperaturen kan variera enormt. Pinot noir är den dominerande druvan.

Idag har SvD en lång artikel om Mats-Eric Nilssons bok Chateau vadå som jag skrev om igår? Läs här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar