torsdag 20 september 2018

Druvan tannat


Vilda, tvära, bångstyriga tannat är en blå druva som jag knappt nämnt här än, kanske för att det är en av världens kraftigaste druvsorter, som ger viner fulla av tanniner. Druvan hör dels hemma i Madiran i sydvästra Frankrike, dels i Canelones och Juanico i Uruguay. Vinerna från Frankrike är mycket strama och sträva och kräver fem till tio års lagring, men gärna upp till 20-30 år. Vinerna från Uruguay har en mjukare ton och kan drickas redan i unga år. Ofta blandar man upp tannat med druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc och fer, vilket också gör vinerna mer tillgängliga. Generellt är vinerna mycket fylliga, smakrika, fruktiga, sträva men också friska. En rejäl köttbit och feta tillbehör funkar bäst till.

Jag har några viner på lagring från Madiran, som redan har legat några år. Jag tror att ganska enkla viner från Madiran kan utvecklas riktigt fint med tiden.

En tannat från Uruguay har tagit plats på den ordinarie hyllan sedan första september. Alla smakklockor visat tio och 14.5% alkohol. Tjooohoooo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar