onsdag 19 september 2018

Bra VITA småflaskor


Det finns ett stort utbud av vita småflaskor när det kommer till druvan chardonnay. Det finns flera friska och fruktiga från Chablis att välja mellan. Petit Chablis från producenten Brocard är en av dem, med hög syra, gula äpplen, mineral och citron.


Dessutom finns det flera fylliga och smakrika chardonnay från Bourgogne, som den här från Saint-Aubin (det finns en lyxigare från Meursault också). I Bourgogne är de oftast försiktigt fatade med avrundad syra, fylligare och med gul eller röd frukt, smör, nötter.



Sedan finns exempel på de tokekade från nya världen - här från USA och Nya Zeeland. Nu snackar vi nötter, smör och kryddor som ingefära och kardemumma. De är så fylliga så att de funkar även till ljust kött och lamm.



Druvan sauvignon blanc finns i två olika skepnader i dessa två småflaskor, en mer återhållen från Loire, Sancerre och en mer fullmatad från Stoneleigh, Nya Zeeland.




Här är tre exempel på riesling, en torr från Alsace, en halvtorr från Mosel i Tyskland och en knastertorr från Nahe i Tyskland.


En chenin blanc från Sydafrika, där druvan kallas steen. Jag hade gärna sett en chenin blanc med hög, skarp syra från Loire (Savennières) också men det verkar inte finnas för tillfället.


Här en liten gruner veltliner från Österrike med den typiska vitpepparn!


En pinot gris från Alsace, druvig, kryddig, lite fet med päron, persika, honung, melon.

Tidigare har det alltid funnits en gewurztraminer från Alsace, med fet struktur och massor av rosor, men den verkar ha utgått. Trist!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar