måndag 24 september 2018

Vinets värsting


Jag skrev om druvan tannat och dess kärva och kraftfulla karaktär. Tannat har aggressiva tanniner och de unga vinerna är som en "käftsmäll" - mörka, enormt smakrika, fylliga, sträva och med hög syra. För att bemästra denna uppkäftighet så lagras vinerna på nya franska ekfat och så mikrosyresätter man vinet under jäsning och lagring, så att det helt enkelt taggar ner (eller mjukas upp). Trots den stränga vinifieringen kan vinerna behöva lagras flera år innan de kommer till sin rätt.

I Madiran görs viner av druvan tannat. Alain Brumont är en känd vinmakare i området och jag har hans båda viner, Château Bouscassé och Château Montus, på lagring. Frågan är när jag ska våga ta fram dem utan att få en käftsmäll?

p.s ...illustrationen visar min klena knutna hand men det skulle ju såklart varit en rejäl näve...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar