Två vinkvällar i rad, så kul! Andrea, Emma och jag träffades ikväll igen och så kom Charlotte också. Louise och Eva hade förhinder. Vi skulle gissa på en huvuddruva och en region bland fem röda viner Alla vinerna var ganska ljusa och transparenta och hade ganska lika uttryck, bäriga, försiktigt fatade, bra syra och ganska snälla tanniner. Det rätta svaret, grenache från södra Rhône kom vi faktiskt fram till! Det här var vinerna.
2016, Mas Louise, Côte du Rhône, Rhonedalen, Frankrike, lätt, rödbärig, fruktig, kryddig, örtig doft och smak, blåbär, skogshallon, bra syra och inte så mycket tannin. Lättdrucken. 50% grenache, 50% syrah.
2016, Vacqueyras, [va'ke'ras] Vieilles Vignes, Côte du Rhône, Rhonedalen, Frankrike, oops, ooops, notera här de gamla vinstockarna (100 år) som jag nyss skrev om, annars ljust blålila, hallon, björnbär, blåbär, plommon, viol, lagerblad, lakrits, svartpeppar, mjuka tanniner, bra syra. Örter, mörka bär, kryddor, hetta och bra längd! 70% grenache, 30% syrah. Fick hem slatten så jag kan följa upp ikväll igen. Det är det man lär sig på.
2013, Chateauneuf-du-Pape, Côte du Rhône, Frankrike, ganska anonym doft först, rund mjuk munkänsla, hyfsade tanniner, eldigt, animaliskt, bärigt, kryddigt, gott! Min favorit tillsammans med femman.80% grenache, 10% syrah, 5% mourvedre, 5% övriga (13 tillåtna druvsorter i CHdP). Kvällens dyraste vin 339:-.
2015, Domaine du Pesquier, Gigondas [ji'gon'dass], Côte du Rhône, lakrits och alkohol var mina första anteckningar, björnbär, skogshallon, lakrits, kryddpeppar, mjuk munkänsla, men ok tanniner, bra syra, klassiskt GSM vin av 75% grenache, 20% syrah, 5% mourvedre. Drack det här vinet förra påsken, minns ni? Då skrev jag att det inte kändes alkoholigt trots 14.5%, men nu tyckte jag att det var bra eldigt.
2016, Montirius, Vacqueyras, Côte du Rhône, mörkast, mest nyanserat, stramt, bra sturktur, bra balans, kryddigt, björnbär, lagerblad, hallon, vitpeppar, lavendel, lakritsrot, OBS ingen ek utan cementtankar, 70% grenache, 30% syrah. OBS cementtankar plus avstjälkning innebär ingen förstärkt tanninstruktur, 14%, mjuk munkänsla men ändå ok tanniner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar