Ikväll testade vi druvorna pinot gris och gamay under ledning av Christina. Det är druvor som jag har druckit tidigare och även skrivit en del om på bloggen. Pinot gris har jag skrivit om här, gamay här och Beaujolais här.
Vi började med kameleonten pinot gris. En aromatisk druva med mycket hög sockerhalt, som ofta ger viner med restsötma.
Ni ser här, allt från vit till gul till rödorange. Redan färgen vittnar om helt olika stilar och ursprung.
2016 P.Lex, Delle Venezie, Venetien, Italien, en stiltypisk pinot gris (pinot grigio) från norra Italien. Väldigt ljus färg nästan vit, neutral doft och smak. lite aromatisk med tydliga päron, en godiston, citrus, jag kände även alkohol på slutet men bara 12%.
2010, Jean Claude Gueth, pinot gris Grand Cru Goldert, Alsace, Frankrike, gul, söt doft. viskös, inslag botrytis, tropisk frukt, gula äpplen, honung, champinion, nästan lite saffran, bra sötma men också påtaglig syra, bra balans, 26g/l (- som spätlese auslese).
Pinot gris, Roche Calcaire från prestigeproducenten Zind-Humbrecht (import), gul,söt, torkad frukt, honung, apelsin, rökig, sammetslen, restsocker 12g/l, syra 3.2 g/l. Ingen påtaglig syra här som den förra hade.
Dario Princic, pinot grigio IGT, collio, Friuli-Venezia. Ett orangevin! Alltså ett vitt vin som fått skalmecerera (skilj från rosédär man pressar blå druvor och sedan jäser musten). Tydlig orange färg av druvan pinot gris som är just gråbrun i färgen (därav gris och grau). Oxiderad ton, russin, bokna äpplen, inte så långt oxiderat så att det var sherryton, mineralsälta, tydliga tanniner, alltså sträv, svamp. 325:-, drick till korvar eller ljusare kött typ kalv. God, men dyr. Naturviner är dyrare.
Sedan gamay.
2016, Beaujolais-Villages, transparent rödsvart färg, parfymerad doft, frisk, bärig smak av hallon, jordgubb, mjuk rund munkänsla, bra syra men inga tanniner att tala om. Servera kallt.
2016 Jean Claude Lapalu, Eau Forte, Frankrike, brunröd färg, här var det skumbanan för hela slanten, dvs 249:-, bärig, tomat, tomatstjälkig, grön, kartig, grön, kryddor. Inte värt pengarna!
2016 Jean Foillard, Morgon, Côte du Py, brun röd svart i färgen, nyanserad, syrlig, ingen skumbanan, ren bärig doft och smak av skogshallon och röda vinbär. Lång eftersmak. Fin och god, min favorit! Ska finnas på SB (91000) men hittar den inte.
2014, Georges Descombes, Villé-Morgon, Fleurie, grå röd svart, fin syra, inga tanniner att tala om, lite ålder, mer fattoner, tydlig lakrits. Alla viner i Beaujolais lagras i gamla tunnor så aldrig nya ekfat. Komplex doft och smak men saknar bärigheten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar