lördag 14 april 2018

Druvan grenache noir


Jag har tidigare skrivit om Rhône och druvan grenache . Kolla här och här.

Grenache ger väldigt goda viner. Jag påmindes om det häromkvällen hos Andrea. Grenache förekommer främst i blends där syrah och mourverdre är de främsta medspelarna, i allafall i Rhône. Vinerna blir ganska ljusa i färgen, bra syra, okej men inte så skarpa tanniner, rund munkänsla, rödbärig frukt med jordgubbar, hallon, skogshallon, körsbär, örter och kryddor, peppar samt fattoner som lakrits, kaffe, läder. Druvan har hög sockerhalt som ger viner med hög alkoholhalt. Alkoholen kan känns på slutet.

Druvan heter grenache noir = garnacha tinta (i Spanien), men kallas grenache och garnacha och den kommer ursprungligen från Spanien. Den ger stora skördar och mognar sent. Den gillar värme och behöver en het lång solig sommar för att mogna. Den odlas även i Kalifornien och Australien.

Den gröna druvan heter grenache blanc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar