Ikväll föreläste Tomas om druvorna sémillon och merlot. Jag har inte haft Tomas tidigare som föreläsare, men jag vet att han föreläser på två- och trebetyget och han var verkligen duktig. Han hade en del egna roliga beskrivningar och som alltid så krävs det ju ganska mycket för att våga sig utanför det vedertagna. Att lära sig om vin handlar mycket om att hitta sina egna referenser. Jag gillade dessutom hans helt osnobbiga stil.
Först var det en dragning om druvorna, var de odlas, jordmån mm sedan testade vi först fem vita och sedan fyra röda.
Sémillon:
2016, Margan, Hunter Valley, New South Wales, Australien, ljusgul, lätt, friskt, äpple, citron, väldigt bra syra, kanske lite rök och lite vax som ger en hint till semillon, 11.5%, svalt, tidig skörd för att undvika "batterisyra-syndromet", unga semillon kan vara väl syrliga, ingen ek, 99:-.
2014, Tim Adams, Clare Valley, South Australia, Ausralien, många tyckte att det liknade en ekad chardonnay, jag tyckte att jag hittade lite krusbär så jag tänkte mer sauvignon blanc, gul, fylligare. tydlig fat, ok syra, lite gräs, örtig (kanske mina krusbär), 189:-.
2016, Château Bichon Cassignols, Graves, Bordeaux, Frankrike, blend med 35% sauvignon blanc, tydliga krusbär, frisk syra, lite fat men kändes knappt, absolut oljig, kanske lite anis? 124:-.
2005, Les Plentiers du Haut-Brion, finns inte på SB eller BS utan kom från Tomas viknkällare, mer gul färg och instängd doft, oxiderad ton med smak av bokna äpplen, mandel, hasselnötter, sherry, den oxiderade tonen kommer antingen från vinmakningen eller som en utvecklingston, i detta fall som en utvecklingston, inte lika skarp ton som sherry, vinet hade passerat sin topp enl Tomas, jag tyckte att det var gott efter lite luftning, 650:-.
2011, Castelnau de Suduiraut, Sauternes, Frankrike, söt doft och smak 146g/l (Sauternes ligger mellan 120-150g/l), aprikos, mandelmassa, saffran, apelsinskal, fet, vaxig stil, simmigt, GOTT, gärna till grönmögelost eller fois gras, eller till en bakad aprikoskaka. Chateau Suduiraut är snäppet bättre och helt sjukt gott. Minns att vi drack det vid Bordeauxprovningen.
Merlot:
2013, Ronan de Clinet, ljusröd, ganska transparent, lätt, rödfruktig, jordgubb, påtaglig syra, ok tannin, kort eftersmak. Kommer från fin producent i Pommerol, Chateau Clinet, men är gjort på inköpta druvor, svalodlat. 126:-.
2014, D'Alamel, Chile, mörk frukt, bärig, örtig, bra syra, mörka körsbär, röda vinbär, viss blommighet och alkohol som tyder på ett varmare klimat, alltså nya världen, 101:-.
2014, Starmont, North Coast, Sonoma County, Kalifornien, USA runt, fylligt, sötfruktigt, jordgubb, svartvinbär, plommon, vanilj, lakrits, ok syra, ok tanniner. Gott. Min favorit! 285:-
2010, Chateau Barde-Haut, Saint-Emillon, Bordeaux, Frankrike, kompakt rödsvart, stramt, bra struktur, mycket tanniner, fat, mörk kokt frukt, lakrits (salmiak), kryddiga toner, ceder. Tanninerna tar över så lite mer lagring borde göra susen. 2010 är en fin årgång i Bordeaux för röda viner. Ca 350:-, från Tomas vinkällare. Den här skulle säkert bli superfin om den lagrats lite till.
Kul kväll, men lite trist att den sammanföll med bokklubben. Det är alltid synd när roliga saker krockar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar