måndag 9 april 2018
Druvan merlot
Minns ni filmen Sideways från 2004? När två vänner åker på en road trip i Kalifornien, dricker vin och dissar druvan merlot, ja, det händer en hel del annat också. Tydligen sjönk försäljningen av merlotviner som en sten efter filmens premiär.
Jag har alltid gillat merlot, dess fylliga (ibland mer fruktiga) viner med mjuka tanniner och med smak av bär/frukt som blåbär, röda körsbär, boysenbär, björnbär och plommon. Gröna/vegetabiliska toner som paprika, humus, fänkål, oliver, läder, rabarber, svamp och tobak. Ibland örtiga hintar som lagerblad, svart och grönt te, timjan, salvia, eukalyptus, mynta, rosmarin, oregano och tall. Om vinet är fatlagrat så finns kanske choklad, kola, lakrits, kokos, dill, kaffebönor, rök, valnöt, melass och vanilj.
Merlot är en populär druva, den mognar tidigt och ger stora skördar. Druvan odlas i hela världen men den förknippas främst med Bordeaux och då framförallt den högra stranden med Pomerol och Saint-Emillon i spetsen. Här produceras några av världens mest prestigefyllda viner av just druvan merlot.
I morgon står bordeauxdruvorna semillon och merlot på schemat.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar