torsdag 19 april 2018

Jean Foillard Morgon Côte du Py


Det här kultvinet, Morgon Côte du Py, av Jean Foillard drack vi i tisdags. Jean Foillard var en av pionjärerna i Beaujolais, tillsammans med Marcel Lapierre, Jean-Paul Thévenet, Joseph Charmonard, Guy Breton och kemisten Jules Chauvet, som började odla och tillverka vin mer naturligt, utan tillsatt svavel och industrijäst. Innan dess var Beaujolais mest känt för lättdrucket bulkvin.

I tisdags provade vi blint och det här vinet var min favorit, en syrlig, ren, bärig doft och smak av skogshallon och röda vinbär. Det var verkligen gott och med lång eftersmak.

[text från Naturvinsguiden]
Côte du Py. Den välkända kullen ovanför byn Villié-Morgon där Jean idag har 5ha vingård med 30-100 åriga stockar. Jordmånen består huvudsakligen av skiffer och granit, men skiljer sig i sammansättning från de kringliggande vingårdarna. Rankorna är planterade som Gobellet, mycket tätt, med upp mot 10 000 rankor/hektar. Naturlig odling utan systematiska bekämpningsmedel eller bevattning.

Enbart manuell skörd. Noggrann och försiktig skörd tar hela klasarna till vineriet. Druvorna står kallt i ca 1 dygn innan de försiktigt läggs i stora ekliggare och/eller cement. Där tillsätts CO2 tills jäsningen kommit igång spontant, och då producera CO2 vilket ger tryck i tanken. Maceration carbonique pågår sedan i 20-35 dgr och gör att bären jäses inifrån helt utan tillsättning av jäst, enzym eller svavel. Där flyttas färgen från skalen till druvsaften som från början är vit, och även många kemiska reaktioner tar plats. När färgen och macerationen är tillfredställande pressas klasarna, fortfarande hela, försiktigt i en pneumatisk press under 3-4 h. Lagring och stor del av alkoholjäsning sker sedan i 228-liters, och några större fat, i 9-10 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar