Det gula vinet från Jura. Jag minns att jag drack det på Oaxen en gång för många år sedan tillsammans med min syster. Det hade en väldigt speciell karaktär och att jag tyckte att det var så gott. Jag minns också att jag letade efter det på SB efteråt utan framgång, men om jag hade hittat det då hade jag antagligen tyckt att det var för dyrt.
Det gula vinet från Jura, tillverkas av den gamla druvan savagnin. Först jäser man vinet under temperaturkontrollerade former, även malolaktiskt, därefter förs vinet över till små ekfat om 228 liter (pieces), ofta gamla, men man lämnar en luftspalt högst upp, ullage, för att det ska kunna bildas ett täcke av jäst, voile, slöja på franska, som lägger sig på vinets yta och förhindrar att vinet kommer i kontakt med luft. Vinmakningen är alltså reduktiv och ger oxiderade aromer äppelskrutt, torkad frukt, nötter, citrusskal.
I små partierna som släpps idag finns en Arbois Vin Jaune. Såklart i den klassiska clavelin flaskan, 62 cl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar