söndag 10 februari 2019
Armagnac vs konjak
Jag har börjat plugga till provet, alltså lite mer seriöst än att bara ligga på soffan och surfa och ja, det är hur mycket som helst att lära sig.
I kursen ingår även vindestillat och destillat av pressrester som blivit över vid vintillverkningen.
Vindestillat är alltså destillat på färdigt vin. Det mest kända vindestillatet är konjak (cognac), som kommer från ett område i sydvästra Frankrike lite nordost om Bordeaux. Av druvan ugni blanc jäser man ett svagt vin som man destillerar två gånger i en kopparpanna alambic (bilden). Efter första destilleringen har destillatet 30% alkoholhalt för att efter andra destilleringen stiga till 72%. Destillatet kallas nu eau de vie och måste fatlagras i minst tre år. Innan fatlagringen justerar man alkoholhalten (avmineraliserat vatten till ca 40%) samt färg och smak genom att tillsätta socker.
Armagnac är Frankrikes äldsta vindestillat och kommer från sydvästra Frankrike lite söder om Bordeaux. Här använder man druvorna ugni blanc, folle blanche och colombard. Traditionellt destillerar man armagnac bara en gång, upp till 55% i en alambic. Även armagnac fatlagras och en del alkohol avdunstar under lagringen så man späder sällan armagnac som man gör med konjak.
Ofta blir armagnac på grund av sitt sydligare läge lite fylligare, tyngre och mer aromatisk, jordigare och syltigare i smaken, medan konjak är lättare, elegantare och friskare.
Man klassificerar båda utifrån lagringstid på fat.
Jag har ju svårt för konjak och jag undrar om jag ens testat armagnac. Jag tror inte det.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar