lördag 2 februari 2019
Rioja
Den här flaskan tog jag hem från Andrea i torsdags för att träna vidare på. Jag fattar inte hur jag kunde bomma tempranillo och än värre med Fonterutoli och sangiovese. Jag får testa dem mot varandra. Nu kollar vi på Rioja med druvan tempranillo.
Riojadistriktet (DOCa) delas in i tre delar:
Rioja Alta
Rioja Alavesa (Arabako Errioxa på baskiska
Rioja Baja (kallas idag för Rioja Oriental)
Rioja Alavesa med sin gula lerjord anses ge de bästa mognadsförhållandena för druvan tempranillo och anses av många vara den region som i genomsnitt håller den högsta kvalitén. Rioja Alta, höga Rioja, ger tyngre viner. Rioja Oriental, östra Rioja, är den hetaste regionen, eftersom Atlantvindarna som svalkar de båda andra regionerna inte når hit. Hettan gör att druvan garnacha, som ger viner med hög alkoholhalt, mognar bäst just här.
Riojavinerna är ofta fatlagrade vilket innebär att ekens kvalitet och ursprung får stor betydelse för vinets smak. Traditionellt används främst fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad, som ger viner vaniljaromer som anses gå mycket bra med tempranillodruvans aromer. (björnbärsaktiga mustighet?) (tempranillo står i regel för omkring 75 procent av vinet i en Rioja)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar