Ugni blanc eller trebbiano är en grön druva som odlas i stort sett i hela världen. Den är lättodlad och ger stora skördar. Ugni blanc ger neutrala viner med hög syra och neutral smak. De bättre vinerna kan vara lite vaxiga och ha mer gräsig frukt.
Ugni blanc passar utmärkt vid tillverkning av konjak och armagnac. Då behövs nämligen en neutral druva med hög syra och lite socker och som dessutom är motståndig mot sjukdomar. Låg sockerhalt i druvan ger ett basvin med låg alkohol vilket gör att det kan destilleras längre innan det når önskad alkoholhalt (55%-a och 72%-k). Den höga syran är naturligt bakteriedödande, vilket gör att man inte tillsätter svavel till basvinet eftersom destillationen skulle koncentrera svavelaromerna till ruttet ägg och stuvad kål.
Trebbiano (ugni blanc) är en blanddruva men den förekommer ensam i viner från Abruzzo i Italien, Trebbiano d'Abruzzo.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar