tisdag 11 december 2018

Årets röda Nobelvin


I går kväll var jag hemma med tvn påslagen för att kunna kika lite på Nobelbanketten. Det är alltid kul att se klänningarna, blomdekorationerna och få höra om maten. Dryckerna däremot brukar aldrig presenteras ordentligt, men de här serverades:

Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013
Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016
Ruppertsberger Riesling Auslese 2014

Det röda vinet 2016 Gérard Bertrand Cigalus Rouge serverades till huvudrätten. Cigalus Rouge är ett biodynamiskt certifierat premiumvin från Languedoc-Roussillon VdP d'Oc (=lantvin), gjort på druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, grenache, caladoc och carignan. Vinet har lagrats på franska ekfat i 12 månader. Det är ett generöst, elegant vin med smak av björnbär, moreller och plommon som slutar i en perfekt balanserad harmoni av mörka bär, mynta och fat.

Vinet serveras med fördel vid en temperatur av cirka 16-18 grader. Gärna till lamm, nöt, fågel- och viltkött. Det passar perfekt till rustika grytor och stekar, gärna serverade med svamp. Vinet passar även utmärkt till såväl svenska som franska hårdostar. (text Ward Wines)

Vinproducenten Gérard Bertrand levererade även vinet till nobelmiddagen 2013 då gästerna bjöds på Château L’Hospitalet La Réserve.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar