fredag 1 juni 2018

Peter Wetzer


Peter Wetzer är en ungersk vinproducent som håller till i Sopron i nordvästra Ungern. Sopron ligger vid gränsen till Österrike och producerar huvudsakligen röda viner av cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och kékfrankos. Det var romarna som tog vinmakningen till Sopron. Sjön Neusiedler (Lake Fertő) ger området dess vinförutsättningar som bl a temperaturutjämnande och en högre luftfuktighet som möjliggör botrytis. Jordmånen är en blandning av lera, rött grus, kalksten och den för området så kända lössjorden. Vinrankorna är mellan 25-60 år gamla.

Peter Wetzer är en av producenterna som efter kommunismens fall jobbar med att frångå massproduktion för att producera kvalitetsviner. De försöker återgå till den flerhundraåriga traditionella vinmakningen. Systemet liknar det i Bourgogne, med små vingårdslotter som går i arv i generationer och som odlas utifrån dess bästa förutsättningar. Han har minimerat sulfitanvändningen till 1-2 besprutningar per säsong. Skörden sker för hand och alla druvor vinifieras separat med naturlig jäst och med inga andra tillsatser. Jäsningen sker i öppna tillhållare innan lagring i väl använda ungerska ektunnor.

Hans Kékfrankos kommer från vingårdarna Kohlenberg och Harmler och tillbringar 18 månader på jästfällning utan bâttonage. Han buteljerar utan klarning och filtrering och med totalt 21 mg/l sulfiter.

Jag har som sagt en flaska i garderoben, som ska bli kul att testa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar