lördag 9 juni 2018

Fläder, fläder och mer fläder


Nu blommar flädern för fullt. Där jag bor växer den överallt, om man bara lägger märke till en så ser man den överallt sen. Fläder är en klassisk sommarsmak vid sidan av jordgubb, smultron, hallon och rabarber. Kan du förnimma smaken av fläder av bara tanken? Om inte, så finns det sätt att återuppväcka minnet, som saft, te, öl, cider, sprit och vin.

För vita viner är de främst de aromatiska druvorna muscat, gewurztraminer, torrontés, catarratto, sauvignon blanc och riesling, som ger doft- och smakaromer av fläder. Framförallt förknippar jag fläder med druvan muscat och de pärlande söta vinerna från Moscato d'Asti.

Fläder är en ganska hög buske, ofta flerstammig, med stora vitljusgula blomkronor som doftar starkt. Den ätliga flädern får inte förväxlas druvfläder och sommarfläder, som båda är giftiga. Den "äkta" flädern har, fatliknande, platta blomkronor medan de giftiga släktingarna har bolliga eller toppiga kronor. Äkta fläder blommar på försommaren, de andra under våren.


På den riktiga flädern höjer sig de fatliknande blomkronorna över bladverket. En blomkrona från en riktig fläder ska kunna stå upp och ned.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar