torsdag 21 juni 2018

Buffévin

Jag fick i uppgift att ta med buffévin till midsommar. Rött, vitt, rosé eller kanske ett mousserande vin? Vad utgör egentligen ett bra buffévin?

Ett bra buffévin är ett bra allround vin. Det ska passa hysat till fisk, kött, sallad mm och får därför inte sticka ut alltför mycket eller ha en alltför kraftfull karaktär. Unga fruktiga viner är oftast ett bra val, både vad det gäller vitt och rött. Fylliga, fruktiga vita viner utan fatlagring och utan en alltför markerad syra är ofta bra, såsom mindre fylligt men fruktigt rött vin utan en alltför markerad strävhet.

Hos SB kan man under "passar till" filtrera på buffémat, men då får man upp en samling urtrista viner, framförallt de vita, så tänk efter själv. De här vinerna valde jag, ett vitt och ett rött. Ett fylligare vitt och ett friskare rött.


2016 Mont-Redon, Côtes du Rhône, ett fylligt och fruktigt vitt vin utan alltför markerad syra och det funkar till fägel, fisk och fläsk, gjort på druvorna grenache blanc och viognier


2016 Voghera Barbera d'Alba, ett fruktigt och smakrikt rött vin utan alltför påtaglig strävhet men med syra och det funkar till fläsk, lamm, kalv, gjort på druvan barbera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar