tisdag 26 juni 2018

Binissalem-Mallorca vin

Binissalem var den första D.O. titeln för Balearerna. Det har odlats vin på Mallorca sedan 123 fKr, när ön blev en del av Romarriket. Binissalem ligger på en högplatå (250-300 möh) mitt i landet och här råder medelhavsklimat med långa heta somrar och korta milda vintrar. Omgivande berg skyddar mot kraftiga vindar. Vingårdarna ligger i ett böljande landskap där jorden är rik på kalk, som gör att fuktigheten hålls kvar.

I det här mesoklimatet trivs den lokala blå druvan manto negro, som ger lätta, aromatiska, ljust färgade, alkoholstarka viner med sammetslena tanniner och som vinner på ekfatsbehandling under tillverkningen, men knappast på fatlagring. De dricks bäst unga. D.O. regler säger att vin från Binissalem måste innehålla minst 50% manto negro. Andra blå druvsorter som odlas här är callet, cabernet sauvignon, tempranillo, merlot, syrah. Vita viner görs främst av den gröna druvan moll, som ger ljusgula intensivt fruktiga viner men som också kan ge mer neutrala viner i en friksare stil. Andra gröna druvor som odlas är moscatel, parellada, macabeo och chardonnay. Även de vita vinerna dricks bäst unga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar