- Great with great, humble with humble, kombinera finare vin med finare mat och enklare mat med enklare vin, t ex en fin champagne kanske inte gör sig bäst med en hot dog från kvartersgrillen
- Delicate to delicate, bold to bold, kombinera elegant vin med elegant mat och rustikare vin med rustikare mat, t ex en elegant pinot noir från Bourgogne försvinner tillsammans med en currygryta från Indien
- To mirror or to contrast, att antingen spegla eller kontrastera, t ex grillad fisk med fet sås, så kan man antingen spegla med en fatad chardonnay (fet mot fet), eller kontrastera med en pinot noir från Bourgogne (fet mot syra)
- Choose a flexible wine, utnyttja vinets flexibilitet och mångsidighet, t ex fruktiga vita och röda viner är ofta väldigt allsidiga, fylligt fruktigt vitt vin med en inte alltför markerad syra och utan fat samt fruktiga röda viner med inte alltför markerad strävhet men med syra
- Fruity wines for fruity dishes, kombinera fruktigt vin med fruktig mat, eller mat med fruktiga tillbör, t ex fläskkarré med äpplen passar bra med ett fruktigt vin, kanske ett Friskt & Fruktigt vitt eller ett Fruktigt & Smakrikt rött
- Salt versus acidity, reflektera över salt och syra, salt matchar syra i vin, t ex ostron och champagne
- Salt versus sweet, reflektera över salt och sötma, salt matchar även sötma i vin, t ex stilton och portvin
- High-fat food with high-powered wines, kombinera fetare mat med kraftigare vin, t ex en sträv nebbiolo från Barolo behöver fet mat
- Consider umami, reflektera över umami, addera umami till maten och förstärk mat- och vinupplevelsen, t ex parmigiano-reggiano på bolognese
- Beware of sweet on sweet, söta desserter behöver matchas med mer sötma i vinet, t ex jordgubbar och moscato (jordgubbar och torr champagne är ingen bra smakkombination däremot jordgubbar och champagne med sötma, doux, demi-sec och kanske även sec)
onsdag 13 juni 2018
Att tänka på vid mat och vin i kombination
Här kommer tio elementära saker att tänka på när man kombinerar mat och vin.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar