tisdag 13 augusti 2019

Destillat av pressrester (pomace brandy)


När jag var på Cypern så testade jag Zivania, som är en urgammal inhemsk klassisk dryck. Det är druvsprit, ett destillat gjort på pressrester av druvor uppblandat med lite lokalt vin av xynisteri och mavro. Pressrester är det som blir kvar efter att man pressat druvorna, dvs druvkött, druvskal, kärnor, stjälkar. Destillatet kan tappas direkt som klar sprit eller som här lagras på fat och får då en mörkare nyans.

Man skiljer mellan destillat av pressrester (pomace brandy) och destillat av färdigt vin (brandy). De mest kända destillaten av färdigt vin är konjak och armagnac, som jag har skrivit om här. Druvsprit gjort av pressrester finns i de flesta länder som Grappa (Italien), Marc (Frankrike), Pisco (Chile), Pálika (Ungern), Orujo (Spanien) mfl.

Jag tycker att det är för starkt och har svårt att urskilja nyanser i smaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar