torsdag 8 augusti 2019

Baskisk cider



Cider är också någonting man dricker i Baskien. Asturien och Baskien är de spanska regionerna där man tillverkar torr, stilla cider. Det som mest utmärker den spanska cidern är just att den är stilla. Den innehåller alltså ingen kolsyra, vilket känns lite ovant och märkligt i början. Spansk cider karaktäriseras också av en skyhög syra och ganska hög alkoholhalt. Det var från Spanien cidern senare spreds vidare till Frankrike och England.

Jäsningen sker ofta helt naturligt utan tillsats av vare sig socker eller jäst, vilket gör att smaken blir kraftfull och drar åt mogna äpplen, stall, citrus. Ofta lagras den på kastanjefat som också kan bidra till en kraftigare smak.

Grumlig, helt naturlig cider, med just skyhög syra och tydlig smak av stall. Så god! Med den syran, säkert god till ost eller ostron eller varför inte både och. Alkoholen märks inte alls men ligger på 6%.


Märklig kork. Har inte sett någon liknande tidigare.

1 kommentar:

  1. Korken ska tryckas ner i flaskan och användas när di häller cidern ner i glaset och lyfter flaskan samtidigt, så att cidern hälls med höjd ner i glaset…

    SvaraRadera