måndag 24 juni 2019

Vinklassificering i Österrike

Jag har inte skrivit så mycket om vinklassificering, men nu är det nog dags. Vi börjar med Österrike.

Österreichischer Wein är viner utan geografiskt ursprung annat än Österrike. Det är oftast enklare viner, jfr bordsvin.

Landwein är viner med geografiskt ursprung Protected Geographical Indication, PGI-viner, jfr lantvin.

Protected Designation of Origin, PDO-viner är viner med skyddad ursprungsbeteckning från fyra federala stater och 16 mindre vinområden. PDO-viner delas in i:
Qualitätswein är en lägre kvalitetsnivå.
Prädikatswein är en högre kvalitetsnivå (endast en druva får användas och ingen chaptalisering) där vinerna klassificeras utifrån minsta tillåtna mustvikt (sockerhalt): spätlese, auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese, ausbruch (numera enbart från staden Rust) samt strohwein /shilfwein (för viner gjorda på torkade druvor). Prädikaten ausbruch och strohwein är unika för Österrike.

Om man vill skriva ut namnet på en enskild vingård måste man numera också skriva Ried (vingård) för att klargöra att det är en vingård, t ex Ried Achleiten som jag skrev om för länge sen. Faktiskt ett av mina allra första blogginlägg.

Jordgubbsvinet vi drack var alltså ett PDO-vin med prädikatet beerenauslese, där den lägsta tillåtna mustvikten är 125 grader Öchsle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar