torsdag 13 juni 2019

Druvan zweigelt



Ikväll gjorde jag slag i saken och korkade upp Jurtschitsch Rosé. Den ska var så här härligt kyld så glasen immar. Den var god! Fin bärig doft, otroligt frisk, nästan pärlande, väldigt tunn munkänsla, den kan inte vara skalmacererad många timmar, så syrlig och lite beska mot slutet så blodgrape och röda vinbär skriver jag under på, inga stora smultronaromer dock. Inte så mycket karaktär men lättklunkad med 12.5%. Bra pris!

Druvan zweigelt är en druva jag vill testa mer av. Det är Österrikes mest odlade druva, som kan ändra karaktär beroende på växtplats. Det är alltid svårt med druvor som kan ta olika uttryck. Vinet 2018 Loimer zweigelt, måste jag köpa och testa. Zweigelt är en korsning av st laurent och blaufränkish. Tidigare kallades den rotburger men 1975 döptes den om till zweigelt efter upphovsmannen. Druvan är lättodlad, ger stora skördar, mognar tidigt, är motståndskraftig mot röta och andra sjukdomar och klarar frost bra. Den ger friska och fruktiga viner med lagom tanniner och aromer av örter, blåa och röda bär, mineral. Vinerna kan kännas lite utspädda, (tunn munkänsla, okoncentrerade). Serveras lätt kyld till fågel, pasta, pizza, charkuterier och ljust kött.

Tunn munkänsla var just vad jag skrev om rosén, men det behöver ju inte alltid vara negativt. Det kan ju vara läskande på sommaren. Blir nyfiken på att testa mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar