söndag 30 juni 2019

Parkteatern


Vilken sommardag och kväll. Det gäller att njuta av de varma och fina sommarkvällarna så jag tog cykeln bort till Rålambshovsparken för Parkteatern och sista föreställningen av musikalen Elvira Madigan. Det var helt fullsatt kan man säga. Så mycket folk! Föreställningen följde den riktiga historien om Sixten Sparre och lindanserskan Hedvig Jensen, men här var anslaget mer spexigt än vackert, sorgligt och romantiskt och det är nog så jag vill att Elvira Madigan ska vara. Det var såklart bra ändå, särskilt trapetsakrobaterna som gjorde volter, så att jag tappade andan.


Det var sista föreställningen så vi bjöds på fyrverkeri.

Kall riesling




Vad passar bättre en varm sommardag, efter att ha varit ute hela förmiddagen samt gått på ett lunch-yoga pass, än att korka upp en iskall riesling till lunch. Hermann J. Wiemer, 2016 Riesling Dry, Seneca Lake AVA, 11.5% ABV, 750 ml, $22 har legat på kylning i mitt kylskåp hur länge som helst så den fick det bli till kokta rödbetor, sallad, keso och kamutvete.

Hermann J. Wiemer är en riesling från området Finger Lakes i USA. Den var ljust gul, med sötfruktig doft och smak av tropisk frukt som ananas, persika, citron, tydligen 9-10g/l restsocker och det märks, men även bra syra som väger upp. Druvtypiska petroleumaromer gör att det inte går att missta sig på riesling. 22$ är jag säker på att jag inte betalade, men lång fin eftersmak så nog är det ett bra vin. Kabinett-stil från Finger Lakes!

fredag 28 juni 2019

Supertoscanare

Igår kväll tog jag cykeln ut på Lidingö för vinprovning hos Louise. Vi testade tre röda som visade sig vara tre supertoscanare.

Vad är en supertoscanare?

En supertoscanare är ett italienskt vin från Toscana, men där producenten har frångått reglerna för vinklassificeringen i Toscana. Vinproducenten väljer istället att klassa ned sitt vin som ett bordsvin eller som IGT för att kunna använda ”otillåtna druvor” för området. I Toscana måste vinerna innehålla 85% sangiovese med 15% uppblandning av andra druvor för att klassas som DOCG. En supertoscanare är ett högklassigt vin från Toscana som är gjort av de otillåtna druvorna merlot, cabernet sauvignon, syrah, gamay och petit verdot (eller 100% sangiovese, eller en otillåten blandning med sangiovese).

Kända supertoscanare är vinerna Sassicaia (85/15 cs, cf), Ornellaia, Tignanello, Solaia, Lupicaia, Masseto (100 m), Redigaffi (100 m), Pesanelle


2017 Le Volte dell'Ornellaia,


2015 Högberga Lajla,


2013 Louise Cuvée,

torsdag 27 juni 2019

Ayran med falafel


Igår, i regnrusket, så piggade jag upp mig med en AW, där jag testade Ayran och så åt vi falafel. Ayran är en salt-syrlig yoghurtdryck, som passar bra till kryddstark mat. Den är vanligt förekommande i mellanöstern i länder som Turkiet, Georgien, Kurdistan, Afghanistan, Azerbajdzjan, Irak, Iran, Syrien, Libanon, Bulgarien och på Balkan. I mellanöstern konkurrerar den med läsk och finns i de flesta livsmedelsbutiker. Den finns också smaksatt med bland annat vitlök, peppar, citron och gurka. Vi drack den naturell och direkt från kylen. Den dricks bäst iskall med is.

Just heta sommardagar tror jag att Ayran skulle kunna bli en favorit. Då känner jag ofta ett stort saltsug och så föredrar jag ju alltid syrligt framför sött.


Så åt vi falafel, bästa snabbmaten! Smart med rulle istället för det öppna pitabrödet, som bara gör att man spiller och grisar.
Kolla dessutom inredningen nedan. Väldigt spejsig.




tisdag 25 juni 2019

Burgenland

  1. Neusiedlersee
  2. Leithaberg/Neusiedlersee-Hügelland
  3. Mittelburgenland
  4. Eisenberg/Südburgenland
    (den svarta pricken är staden Wien och det ljust blåa är sjön Neusiedler See)
Jag läser en artikel i SvD om vinregionen Burgenland och känner spontant att hit vill jag åka, cykla mellan vingårdar och stanna på en "Heuriger" för lite rustika smårätter och något gott vin. Österrikes vinparadis är det Burgenland? Det verkar så.

Burgenland ligger i östra Österrike, på gränsen till Ungern och består av de fyra distrikten Neusiedlersee, Leithaberg/Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland och Eisenberg/Südburgenland. De främsta distrikten är de som angränsar sjön Neusiedler See, dvs Neusiedlersee och Leithaberg. Sjön är mycket grund, men den stora vattenytan har en temperaturreglerande effekt på vinodlingarna i närheten. Den reglerar både de varma somrarna och de kalla vintrarna. Den skapar dessutom goda förutsättningar för botrytis (ädelröta) då den under hösten ger ett fuktigt klimat med tunga höstdimmor. Området har därmed blivit Österrikes centrum för söta vita viner av botrytisangripna druvor.

I Mittel- och Südburgenland framställs kraftigare, ofta fatlagrade röda viner, främst av druvan blaufränkisch. Andra blå druvor av betydelse är zweigelt, cabernet sauvignon och merlot.

måndag 24 juni 2019

Vinklassificering i Österrike

Jag har inte skrivit så mycket om vinklassificering, men nu är det nog dags. Vi börjar med Österrike.

Österreichischer Wein är viner utan geografiskt ursprung annat än Österrike. Det är oftast enklare viner, jfr bordsvin.

Landwein är viner med geografiskt ursprung Protected Geographical Indication, PGI-viner, jfr lantvin.

Protected Designation of Origin, PDO-viner är viner med skyddad ursprungsbeteckning från fyra federala stater och 16 mindre vinområden. PDO-viner delas in i:
Qualitätswein är en lägre kvalitetsnivå.
Prädikatswein är en högre kvalitetsnivå (endast en druva får användas och ingen chaptalisering) där vinerna klassificeras utifrån minsta tillåtna mustvikt (sockerhalt): spätlese, auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese, ausbruch (numera enbart från staden Rust) samt strohwein /shilfwein (för viner gjorda på torkade druvor). Prädikaten ausbruch och strohwein är unika för Österrike.

Om man vill skriva ut namnet på en enskild vingård måste man numera också skriva Ried (vingård) för att klargöra att det är en vingård, t ex Ried Achleiten som jag skrev om för länge sen. Faktiskt ett av mina allra första blogginlägg.

Jordgubbsvinet vi drack var alltså ett PDO-vin med prädikatet beerenauslese, där den lägsta tillåtna mustvikten är 125 grader Öchsle.

lördag 22 juni 2019

2017 Nittnaus Beerenauslese Exquisit



Till jordgubbarna drack vi i år 2017 Nittnaus Beerenauslese Exquisit, ett sött vitt vin från Burgenland i Österrike. Vinet har en alkoholhalt på 11% och en sockerhalt på 159 g/l och är gjort av druvorna scheurebe 75%, welschriesling 10%, grüner veltliner 5%, sauvignon blanc 5%, muscat ottonel 5%.

I Burgenland finns goda förutsättningar för botrytis (ädelröta). Druvorna kommer från vingårdar runt Gols. De utvalda druvorna som angripits av Botrytis Cinerea pressas försiktigt och den klarade musten jäser vid cirka 20°C. Jäsningen stoppas vid önskad restsötma med hjälp av nedkylning och filtrering. Innan lansering lagras vinet på rostfria ståltankar.

Vinet har tydlig sötma och smak av tropiska frukter, persika och honung. Gott till jordgubbar.

fredag 21 juni 2019

Midsommarafton


Äntligen en solig och hyfsat varm midsommar! Det var första gången på länge som vi kunde sitta ute och fika och inte behövde vi elda i kakelugnen senare på kvällen heller.



Annars var det mesta sig likt. Vi åt löjromstoast, matjessill och potatis, inkoktlax med mimosasallad, jordgubbar med grädde och mandeltårta. Sedan tog vi en långpromenad i den varmgula kvällssolen.




Midsommarbak



Vad är klassiskt midsommarfika utöver jordgubbstårta? Sockerkaka? Småkakor, som?


Nu har jag bakat sockerskorpor och en citron-vallmo-kaka. Sockerskorporna blev så söta och goda.

torsdag 20 juni 2019

Misshumasshu


Idag åt jag lunch på Misshumasshu, som ligger i den vackra Birger Jarlspassagen. Nu var det lugnt och skönt här, men ofta när jag har promenerat förbi så har det varit hur stimmigt som helst. Maten är en blandning av japanskt och svenskt. Jag valde Roasted Chicken, för en het ramen kändes lite väl varmt en het dag som denna. Jag kan bara konstatera att maten var SUPERGOD, men att ändå 165:- kändes lite väl överprisat. Take away kostar 145:-.

onsdag 19 juni 2019

Godisvinet


Har ni hört om godisvinet? Kanske till och med testat?

Här är i alla fall vinet som fått många vinskribenter att rasa och jag hörde om det långt innan det kom ut på SBs hylla (den första juni). 2018 Fresh & Cool Lollipop är ett saftigt sötsliskigt vin från Ungern som smakar godis, dessutom tycker många att namnet och etiketten riktar sig mot barn och ungdomar, vilket upprör långt mer än det värdelösa vinet i sig.

Nu kan var och en avgöra, vänder sig etiketten mot barn? SB säger i en kommentar, att helhetsbedömningen av produkten är "att den inte riktar sig till barn och ungdomar".

måndag 17 juni 2019

Solskenskväll på TAK



Ikväll blev jag bjuden på middag på TAK. Det kunde inte varit bättre, strålande sol och hyfsat lugnt eftersom det ändå var måndag. Vi åt i restaurangen. Jag åt Donburi, lite som en japansk Bibimbap och till det drack jag en nebbiolo från Valtellina. Det var verkligen fruktigt och inte alls så strävt. Det kanske är i Valtellina jag ska börja med nebbiolo.


Efter maten gick vi upp på taket och hängde i solen. Utsikten över Stockholm är verkligen fin. Så himla härlig kväll. TACK!

söndag 16 juni 2019

Bästa jordgubbsvinet?

Det börjar dra ihop sig till midsommar. Vi diskuterar det bästa jordgubbsvinet. Ja, vilket är det? Jag har tidigare skrivit om Moscato d'Asti och Clairette de Die som båda är gjorda av druvan muscat och är lite svagt pärlande. Ett annat alternativ är ju såklart Riesling spätlese, som Kloster Eberbach riesling spätlese, med sötma, honung och gula päron. Att jag inte har tänkt på det!

lördag 15 juni 2019

Pimm's


Igår drack vi alltså Pimm's, som är en likör från Storbritannien. Den används som drinkingrediens eller så kan man dricka den med bara is. Vi gjorde drinkar och blandade med ginger ale eller sockerdricka och så på med massa is, apelsin, jordgubbar och gurka. Pimm's är vad alla dricker på Wimbledon. Det anses lite snobbigt, men så värst märkvärdigt är det ju inte. Pimm's kanske kan få en revival, tänk bara på hajpen kring aperol spritz de senaste åren.

Pimm's är sött, ganska alkoholstarkt 25% och smakar kryddigt, örtigt, lite bränt och mycket apelsin (pomerans). Testa om tillfälle ges.

fredag 14 juni 2019

Garden Party


I kväll var det Garden Party med klädkod hatt. Vi spelade krocket och drack Pimm's, på klassiskt vis. Eftersom anslaget var mer spexigt än seriöst, så hade jag pappersslöjdat en coiffe. Det blev sol, trots att det såg lite mörkt ut ett tag.

torsdag 13 juni 2019

Druvan zweigelt



Ikväll gjorde jag slag i saken och korkade upp Jurtschitsch Rosé. Den ska var så här härligt kyld så glasen immar. Den var god! Fin bärig doft, otroligt frisk, nästan pärlande, väldigt tunn munkänsla, den kan inte vara skalmacererad många timmar, så syrlig och lite beska mot slutet så blodgrape och röda vinbär skriver jag under på, inga stora smultronaromer dock. Inte så mycket karaktär men lättklunkad med 12.5%. Bra pris!

Druvan zweigelt är en druva jag vill testa mer av. Det är Österrikes mest odlade druva, som kan ändra karaktär beroende på växtplats. Det är alltid svårt med druvor som kan ta olika uttryck. Vinet 2018 Loimer zweigelt, måste jag köpa och testa. Zweigelt är en korsning av st laurent och blaufränkish. Tidigare kallades den rotburger men 1975 döptes den om till zweigelt efter upphovsmannen. Druvan är lättodlad, ger stora skördar, mognar tidigt, är motståndskraftig mot röta och andra sjukdomar och klarar frost bra. Den ger friska och fruktiga viner med lagom tanniner och aromer av örter, blåa och röda bär, mineral. Vinerna kan kännas lite utspädda, (tunn munkänsla, okoncentrerade). Serveras lätt kyld till fågel, pasta, pizza, charkuterier och ljust kött.

Tunn munkänsla var just vad jag skrev om rosén, men det behöver ju inte alltid vara negativt. Det kan ju vara läskande på sommaren. Blir nyfiken på att testa mer.

onsdag 12 juni 2019

2018 Jurtschitsch Rosé


I dag fick jag en sommarpresent i form av 2018 Jurtschitsch Rosé. Det ska vara en lätt och bärig rosé och gjord av druvan zweigelt. Den kommer passa bra till en av sommarens sallader.

Producenten Weingut Jurtschitsch anses hålla hög kvalité på hela sin linje av viner. De håller till i Kamptal, Langenlois och Weingut Jurtschitsch är ett mycket gammalt vineri, med månghundraåriga anor. Det är ett familjeägt vineri och idag drivs företaget av Alwin Jurtschitsch, som har vuxit upp på egendomen men som har erfarenhet från vingårdar utomlands i bland annat Frankrike och Australien.

måndag 10 juni 2019

Mer om Clairette och clairette blanche

Clairette de Die är ett stort vinområde i södra Rhône, men med bara ett stenkast upp till St-Péray i norra Rhône. Vinområdet Clairette de Die inkluderar flera appellationer för mousserande viner men även för stilla vin t ex Clairette de Die Tradition (eller methode ancestrale) - av muscat och clairette, Crémant de Die - av clairette, aligoté och muscat, Coteaux de Die - stilla vin av clairette, Châtillon-en-Diois - stilla vin i vitt, rött och rosé av aligoté, chardonnay, pinot noir, syrah.

Clairette blanche är en gammal grön druvsort som har sitt ursprung kring Medelhavet och som fortfarande odlas främst i Rhône, Provence och Languedoc, men också en hel del i Sydafrika. Den trivs i hett klimat och används ofta i blandningar. Den oxiderar lätt varför många odlingar har ersatts av andra druvor som bourbolenc, marsanne, rousanne mfl. Druvklasarna är ganska glesa så den angrips inte så lätt av gråröta.

Druvan ger gyllengula viner, med låg syra, hög alkohol och aromer av äpple, persika, örter, viss bitterhet och som kan vara lite oxiderade i stilen. Det sägs vara en druva på frammarsch.

söndag 9 juni 2019

Stockmann


Måste bara skriva ett kort inlägg om varuhuset Stockmann i Helsingfors som har blivit så fint. Tidigare har det varit lite charmlöst med trist lysrörsbelysning, men nu är det hur flott som helst. Besök gärna livsmedel på bottenplan, med så mycket gott. Kolla bara in ostdisken och salmiakhyllan, så förstår ni.



Jag handlade bland annat en Alessi-korkskruv till Daniels student. Faktiskt en kul och användbar designklassiker.

lördag 8 juni 2019

Spritmuseum Bryggan



I eftermiddags åt jag tidig middag på Spritmuseums brygga, Brygga & Berså. Här ligger fokus på hantverksdrycker från svenska producenter från hela landet, främst cider och öl. Utbudet av cider var för tillfället inte så stort så jag satsade i stället och korv och öl. Jag blev rekommenderad en öl med bra beska som passade till korven. Inte dumt alls!

fredag 7 juni 2019

Clairette de Die


I dag släppte SB nya små partier. Jag hade tittat ut Vajras lätt mousserande Moscato d'Asti till midsommar, men så hade de flyttat fram det släppet till 5 juli. Konstigt, för det är väl till midsommar och jordgubbarna det passar som allra bäst.

Nu hittade jag i stället en Clairette de Die som nyhet i den ordinarie hylla. Hurra! Clairette de Die AOC ligger i södra Rhône och är en appellation för enbart mousserande viner.

Clairette de Die Tradition är ett alkoholsvagt, sött, mousserande vin på främst druvan muscat a petit grains (min 75%) men även druvan clairette (max 25%). Vinet börjar jäsa på temperaturkontrollerad tank och vinet kyls innan det jäst ut helt. Vinet buteljeras och börjar jäsa igen på flaska. Resultatet är ett vin med viss sötma, och ett relativt lågt tryck i flaskan.

Det här är perfekt att ge bort till midsommar. Det är också lite festligare med en "mousserande flaska", även om grimma nog inte behövs eftersom trycket är rätt lågt.

torsdag 6 juni 2019

Eukalyptus


I dag var jag på Plantagen vid Bergianska för att titta på balkongväxter. I år tror jag att jag ska satsa stort och anlägga en mini-medelhavsträdgård med soltåliga växter som olivträd, fikus, citrusträd och vinranka på min balkong. Jag har nämligen tröttnat på att alla växter har dött efter att jag har varit i väg på semester.

Jag måste ju såklart fundera lite extra på det här, så det enda jag kom hem med var ett knippe eukalyptuskvistar. De sprider verkligen en otroligt härlig och fräsch doft i hela lägenheten. Jag har tidigare skrivit om eukalyptusaromer i vin, om hur druvor kan plocka upp eukalyptusaromer från närliggande träd eller utveckla aromen eukalyptol i druvan på egen hand.

onsdag 5 juni 2019

Vinprovning hos Emma


I kväll var det vinprovning hos Emma. Det kändes länge sedan vi sågs, så det var extra kul! Emma bjöd på härlig palett i glasen, två vita, två rosé och två röda. Temat var Frankrike mot världen, alltså att först gissa parvis druva samt sedan att gissa vilket som kommer från Frankrike.


2017 Las Mulas, gewurztraminer, Chile,


2015 Trimbach, Alsace, gewurztraminer,


La Petite Perriere, pinot noir, Loire


2018 Garzon, pinot noir, Uruguay


2011 Supernova, malbec (cot), Loire


2013 Zuccardi Q, malbec, Argentina