lördag 6 april 2019

Sicilien


Det är lite dåligt med uppdateringar här i bloggen nu. Jag vet vad det beror på, jag har tankarna på annat håll och har lite svårt att koncentrera mig. Jag ska försöka bättra mig.

Något annat jag tänker alltmer på är resan till Sicilien, som närmar sig. På Sicilien odlas vin, mycket vin, vinodlingsarealen är större än Tysklands och produktionen ligger i klass med regionerna Emilia-Romagna och Apulien, straxt under Venetiens produktion. Mycket av produktionen går till bulkviner. På Sicilien görs vitt, rött, starkt och sött vin, samt lite rosé och spumante. Det finns en mängd inhemska druvor som egentligen bara odlas här. Gröna druvor är; cataratto, carricante, grillo, inzolia och zibibbo. Blå druvor är; nero d'avola, frappato, perricone, nerello mascalese och nerello cappuccio.

Det var grekerna som anlade vinodlingar på Sicilien under årtusendet före Kr (Grekerna anlade vinodlingar vid Marseille 600 fKr och jag tror att de på Sicilien är äldre). Sicilien har fortfarande några av Europas äldsta vinstockar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar