onsdag 17 april 2019

Ett vin i världsklass


I går hämtade jag ut det här finvinet inför påskhelgen. 2016 Saint Joseph Tradition. Jag låter det nog ligga en tid men annars går det nog finfint till påsklammet.

Appellationen Côte-Rôtie gör nog världens främsta viner på druvan syrah, men inte långt därefter kommer appellationen Saint Joseph. Här varierar stilarna, som de lite mer mörkfruktiga och rustika, till de mer silkiga, eleganta och lätta. Det är här vinet är friskt och fruktigt, koncentrerat, svalt, elegant, med smak av sötlakrits, körsbär, plommon, blyerts, mineral (sälta) och såklart animaliska toner.

Vinet kommer från den sömniga lilla byn Mauves, som är ett av de främsta lägena i Saint Joseph, om inte det allra bästa. Här håller producenter som Pierre Gonon, J-L Chave, Coursodon och Gerard Courbis till. De gör viner i världsklass.

Så här beskrivs tillverkningsprocessen av Johan Lidby vinhandel:
”Cuvée Saint Joseph Rouge Tradition” är en blend på druvor som växer i sluttningar i ett flertal olika lägen. Rankorna är i genomsnitt 30- 40 år. Jordmånen består av ”galets” (runda stenar), lera och granit. Druvorna avstjälkades och fick sedan kallmacerera i tre till fyra dagar. Sedan fördes de över till stora öppna betongkar för jäsning mellan 20 och 25 dagar. Vinet mognadslagrades sedan i 18 månader på såväl 225 liters barriquer, 400 liters fat, 500 liters fat som 600 liters fat. 20% var ny ek. Samtliga vingårdslägen vinifierades separat och blandades efter mognadslagringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar