lördag 30 juni 2018

Mallorca


Nu är jag här! Stekande sol, en lång finkornig sandstrand, turkosblått vatten, svajande palmer i lätt bris, en svag doft av klor, svalor som piper och dyker mellan husen och så alla dessa färgstarka blommor som växer överallt.



Stranden är både bred och lång. Här ska jag promenera i vattenbrynet och lyssna på vågorna. kanske till och med jogga tidigt någon morgon för jag tog med träningskläder. Jag gillar de fina parasollerna i klassisk stil.


Det ligger fina villor med fina trädgårdar utmed stranden.



Den gula är en hibiskus. Det vet jag för jag hade en hemma i min soliga lägenhet. Jag minns att den bara blommade och blommade, ända tills jag reste bort då dog den. Vad är den övre för växt, den knalligt cerisa?


torsdag 28 juni 2018

Italien runt hos Eva

I går kväll var det vinprovning hos Eva. Ett land och fem regioner var temat. Vi reste nog något varv runt jorden innan vi landade i Italien. Samtliga viner var ganska ljusa, sträva och alkoholstarka, så vi var i nya världen först, gissade på Argentina, Sydafrika, Australien och tillslut Italien.


2015 Fontanina, Ripasso, Venetien, Valpolicella, slut på SB, ljusröd, sötfruktig, rödfruktig, nyanserad, lakrits

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/rubesco-294201

2015 Rubesco,


2015 Rocca Guicciarda, Toscana, Chianti classico, den här var tyvärr korkskadad, man vill ju gärna tro att man känner igen en Chianti


2014 Lange, Pio Cesare


2016 Alta Mora, Etna, Scicilien


Efter provningen satt vi ute på altanen och åt ost till vinslattarna. Det blev inte så sent. Så här fin var kvällssolen från Lidingöbron när jag cyklade hem.

onsdag 27 juni 2018

19 glas


Min syster och jag har ätit lunch några gånger på 19 glas på Stora Nygatan 19 i Gamla stan och det har alltid varit bra. Idag var jag där igen och åt torsk med fin mandolinad kålrabbi med fläder, brynt smör och kokt potatis. Peter valde vinet och det blev en återhållen, krispig sauvignon blanc. Ett naturvin från Loire. God mat och ännu bättre vin.



tisdag 26 juni 2018

Binissalem-Mallorca vin

Binissalem var den första D.O. titeln för Balearerna. Det har odlats vin på Mallorca sedan 123 fKr, när ön blev en del av Romarriket. Binissalem ligger på en högplatå (250-300 möh) mitt i landet och här råder medelhavsklimat med långa heta somrar och korta milda vintrar. Omgivande berg skyddar mot kraftiga vindar. Vingårdarna ligger i ett böljande landskap där jorden är rik på kalk, som gör att fuktigheten hålls kvar.

I det här mesoklimatet trivs den lokala blå druvan manto negro, som ger lätta, aromatiska, ljust färgade, alkoholstarka viner med sammetslena tanniner och som vinner på ekfatsbehandling under tillverkningen, men knappast på fatlagring. De dricks bäst unga. D.O. regler säger att vin från Binissalem måste innehålla minst 50% manto negro. Andra blå druvsorter som odlas här är callet, cabernet sauvignon, tempranillo, merlot, syrah. Vita viner görs främst av den gröna druvan moll, som ger ljusgula intensivt fruktiga viner men som också kan ge mer neutrala viner i en friksare stil. Andra gröna druvor som odlas är moscatel, parellada, macabeo och chardonnay. Även de vita vinerna dricks bäst unga.

måndag 25 juni 2018

Vin från Balearerna


Balearerna eller Baleariska öarna är en spansk ögrupp i västra Medelhavet. Balearerna består av fem öar:
  1. Mallorca
  2. Menorca
  3. Cabrera
  4. Ibiza
  5. Formentera
På Balearerna finns två DO-områden för vin, som båda tillhör ön Mallorca. DO betyder Denominacíon de Origen och innebär att produkten är ursprungsskyddad. När vi köper en ursprungsskyddad produkt så vet vi vad vi får, varifrån den kommer och vad den innehåller. Rigorösa regler styr urval av råvaror, tillverkningsprocesser, tillsatser, lagring etc. De två DO-områdena för vin är D.O. Binissalem (utritat på kartan) och D.O. Pla i Llevant. Binissalem är störst, äldst och mest känt.

Balearerna har totalt fem D.O. skyddade produkter. De tre övriga är den kända osten från Menorca, Queso Mahón-Menorca (kallas lokalt Maó), bordsoliver och olivoljan D.O. Oli de Mallorca.

Tidigt på lördag åker jag till Mallorca. Jag ska simma i hotellpoolen, bada i Medelhavet, promenera barfota på stranden, ligga i skuggan och läsa böcker, frossa i goda grönsaker och frukter. Dessutom vill jag besöka Palma, Valldemossa, Port de Sóller och bodegan José Luís Ferrer i Binissalem.

söndag 24 juni 2018

Gamla Orangeriet i Bergianska


Tillbaka i stan för tvätt och städ och nu skiner solen minsann. Skönt att kunna öppna balkongdörrarna ut mot parken och grönskan.


Jag stannade inte inne så länge utan tog cykeln för lunchträff i Gamla Orangeriet i Bergianska trädgården. Det är ett bra alternativ till Rosendals på Djurgården. Det ligger mitt i botaniska trädgården och här finns en köksträdgård och en örtagård. Nu hade det såklart mulnat på.







De hade gjort om sen senast och kanske att det var lite trevligare förr. De har utökat sittplatserna både ute och inne. Jag gillar de stora spröjsade fönstren.




Jag satsade på matjesill idag igen och så testade jag en ljus lager från microbryggeriet Roslags Näsby. De serverade brynt smör till sillen och det är ju väldigt gott och sällan jag orkar göra hemma.

lördag 23 juni 2018

Midsommar


Det är något visst med svensk sommar och att komma ut på landet. Det är vackert och somrigt även om vädret inte är det bästa. Här med lansdvägen och de öppna fälten som brer ut sig. Regnmolnen hängde tunga med skurar som kom och gick under dagen.



Trädgårdsmöbeln stod orörd.



Inne var det somrigt med pelagoner i fönstren.


Släktporträtt på väggarna. Här är min farmorsfar Anders Gustaf (som alltid kallas Fille). Pappa har berättat att min farmorsmor brukade säga att det här porträttet var riktigt bra. Porträttet är gjort 1929 av min farmorsbror Albert Fredrik (som alltid kallas Pelle). Det måste vara från farmors konstnärliga bröder som jag har fått mitt konstintresse.


Kakelugnen gick såklart varm.



I köket dukade vi för sillunch.


Och såklart jordgubbstårta och Château Menota.

fredag 22 juni 2018

Glad midsommar!


Jag vaknade i morse av att regnet piskade mot rutan och jag var tvungen att tända lampan. Det både regnar och blåser kraftigt. Jag tror att alla har haft det på känn, under dessa soliga och varma försommarveckor, att till midsommar kommer regnet. Men det gör inget. Det blir sillunch och sedan jordgubbstårta med brasa i kakelugnen. Det blir som vanligt. Det blir bra.

torsdag 21 juni 2018

Buffévin

Jag fick i uppgift att ta med buffévin till midsommar. Rött, vitt, rosé eller kanske ett mousserande vin? Vad utgör egentligen ett bra buffévin?

Ett bra buffévin är ett bra allround vin. Det ska passa hysat till fisk, kött, sallad mm och får därför inte sticka ut alltför mycket eller ha en alltför kraftfull karaktär. Unga fruktiga viner är oftast ett bra val, både vad det gäller vitt och rött. Fylliga, fruktiga vita viner utan fatlagring och utan en alltför markerad syra är ofta bra, såsom mindre fylligt men fruktigt rött vin utan en alltför markerad strävhet.

Hos SB kan man under "passar till" filtrera på buffémat, men då får man upp en samling urtrista viner, framförallt de vita, så tänk efter själv. De här vinerna valde jag, ett vitt och ett rött. Ett fylligare vitt och ett friskare rött.


2016 Mont-Redon, Côtes du Rhône, ett fylligt och fruktigt vitt vin utan alltför markerad syra och det funkar till fägel, fisk och fläsk, gjort på druvorna grenache blanc och viognier


2016 Voghera Barbera d'Alba, ett fruktigt och smakrikt rött vin utan alltför påtaglig strävhet men med syra och det funkar till fläsk, lamm, kalv, gjort på druvan barbera.

Aker Brygge


Aker Brygge är ett tidigare varvsområde i centrala Oslo som nu omvandlats till ett sjönära område med bostäder, kontor och restauranger. Mitt emot ligger Ankerhus med sin fästning. Jag hoppas att Norra Djurgårdsstaden kan bli något liknande med småbåtshamn och ett härligt folkliv längs kajerna. Längst ut på strandpromenaden ligger Astrup Fearnley Museet som är ett privat museum för nutida konst. Jag tar det nästa gång i Oslo.



onsdag 20 juni 2018

Sill & potatis


I dag fick jag en sommarpresent i form av en påse med färskpotatis, matjesill, dill, gräddfil, potatissticka mm. Middagen var med andra ord redan fixad. Jag gillar ju matjes och att dricka rosé till funkar faktiskt utmärkt, särskilt den här med markerad syra.

Txomín Etxaníz


I går kväll höll jag sommarkänslan vid liv genom att korka upp en flaska spansk rosé. 2017, Txomín Etxaníz kommer från Baskien och är gjord på den lokala druvan hondarribi. Rosévin passar bra till sallader och annan lättare sommarmat. Den här var spritsig och med en otroligt fin syra och lite beska, örter, grapefrukt. Mer matvin än poolvin. Jag känner för att laga något somrigt hemma, kanske en klassisk pissaladière med fint skuren lök, som är sydfrankrikes egen pizza och perfekt till rosé. Kanske ikväll!